Pátek, 29. března 2024

Město Třebíč zavádí sledování indikátorů udržitelného rozvoje

Město Třebíč zavádí  sledování  indikátorů udržitelného rozvoje

Město Třebíč realizuje Projekt zdravé město WHO od roku 1996, kdy vstoupilo do Národní sítě Zdravých měst ČR.  Od roku 2001 je projekt výrazněji spojován s místní Agendou 21, k níž se zastupitelé města přihlásili přijetím deklarace  Projekt Třebíč – Zdravé město (závazek  naplňovat  mezinárodní koncepce Zdraví 21 WHO, NEHAP a Agenda 21).

Třebíčský projekt Zdravé město a místní Agenda je realizován  podle principů partnerství a participace (zapojení místního neziskového sektoru, škol a dalších partnerů do rozvoje města.)

Je spojen s rozvojem strategického komunitního plánování (tvorba strategie udržitelného rozvoje města, Plánu zdraví a kvality života i  dílčího Komunitního  plánu sociálních služeb) i se zavedeným  Grantovým systémem Zdravého města, jehož prostřednictvím jsou   podporovány  projekty  spolupracujících partnerů .

Novým  krokem města na cestě k udržitelnému rozvoji  je od roku  2005 zavádění indikátorů udržitelného rozvoje. Na základě rozhodnutí rady města město přistoupilo k iniciativě TIMUR (Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj reprezentovaná  Ústavem pro ekopolitiku a dalšími institucemi).

Za  pomoci odborných partnerů v krátké době město připravilo zavedení hned několika indikátorů ze sady Společných evropských indikátorů (European Common Indicators - ECI) :

Jaký je  tedy  současný stav ?

Spokojenost občanů s místním společenstvím“ – indikátor se zavádí , v červnu  proběhne  sociologický průzkum, jehož se zúčastní  850 respondentů, obyvatel města Třebíče.

Mobilita a místní přeprava cestujících“ – zavádí se jako součást sociologického. průzkumu.

Závěrečná zpráva bude k dispozici  v průběhu měsíce září.

Dostupnost veřejných prostranství a služeb“ : je připraveno „propojení s GIS“,   předpoklad úplného zavedení rovněž v průběhu měsíce září.

Cesty dětí do školy a zpět“:  připravuje se od ledna 2006 ve spolupráci se Studentským parlamentem města Třebíče

Udržitelné řízení místní samosprávy a místního podnikání“ : indikátor je  zaveden

 ( Odbor rozvoje a územního plánování městského úřadu již sleduje počet institucí  a firem ve městě se zavedeným systémem řízení dle ISO)

O zavedení dalších indikátorů se ještě jedná., je třeba získat informace, seznámit se s metodikami a  vytvořit další podmínky.

Jak budou zavedené indikátory využívány v řízení rozvoje města?

Jistě je hlavním cílem využití indikátorů  dlouhodobé sledování, jak se město  rozvíjí, jaká  je kvalita života obyvatel, pro plánovací procesy  (strategie rozvoje města, Plán zdraví a kvality života..) , ale samozřejmě  též pro informování veřejnosti . Město Třebíč se s těmito novými možnostmi  učí pracovat .

Informace:

Jindra Stříbrská,

koordinátorka  Projektu Zdravé město a MA 21

Městský úřad Třebíč

T: 568 805 307
E: j.stribrska@trebic.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů