Pátek, 19. dubna 2024

Spor o těžbu v Tatrách míří do zahraničí

Spor o těžbu v Tatrách míří do zahraničí
Ekologové a nevládní organizace se chtějí obrátit na mezinárodní soudy, pokud se co nejdříve nezastaví těžba kalamitního dřeva ve dvou nejpřísněji chráněných oblastech Vysokých Tater. Těžba v chráněných lokalitách už navíc vyvolala spory mezi ministry slovenské vlády.
Lesníci nyní začali těžit dřevo, které poškodila vichřice loni v listopadu, v Tiché a Koprové dolině, tedy v místech, kde platí nejpřísnější ochrana přírody. "To, co se tam nyní děje, je absolutně nepřípustné, způsobí to nevratné škody," uvedl Rastislav Mičaník z ochranářského sdružení Vlk, které už vyzvalo vládu, aby těžbu zastavilo. "Pokud se to nepodaří, obrátíme se na mezinárodní instituce, podáme žalobu k Mezinárodnímu soudního dvoru," uvedl Mičaník.
Do protestů proti nelegální těžbě se nyní zapojilo šestnáct ochranářských a nevládních organizací. Na rozdíl od předchozích případů, kdy kritizovali těžbu kalamitního dřeva v přírodních rezervacích, získali ekologové poprvé také politickou podporu. Z porušení zákona státní lesy obvinil také slovenský ministr životního prostředí László Miklós.
Státní lesy se brání tím, že jim odstranění kalamitního dřeva v těchto dvou lokalitách nařídili hasiči kvůli nebezpečí požárů a ohrožení lidí. Státní lesy, které podpořil ministr zemědělství Zsolt Simon, tak vytěžily dřevo na úseku dlouhém osm set metrů a širokém padesát metrů. "Museli jsme splnit nařízení hasičů," uvedl mluvčí lesů Marián Šturcel. "Nikde v Evropě se nestalo, aby lesníci začali těžit v národním parku na základě zápisu od hasičů," tvrdí ochranáři.
Větrná smršť, která loni postihla Vysoké Tatry, poničila v Tatranském národním parku více než 12 000 hektarů lesů. V lesích pořád leží tisíce kubíků dřeva, neprůchodných je stále na čtyřicet kilometrů turistických stezek.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů