Čtvrtek, 28. března 2024

Botanik pod palbou

Botanik pod palbou
Občanská válka se po letech bojů v Demokratické republice Kongo přelila i k rezervaci Okapi. Corneille Ewango stál před rozhodnutím - odjet jako ostatní vědci, nebo zůstat a pokusit se ji chránit. Zvolil druhé. A málem zemřel...

Do rezervace Okapi se Corneille Ewango dostal po promoci na univerzitě v Kisangani. Tam vystudoval botaniku se zaměřením na ochranu přírody. Jak přiznal, ke studiu tohoto oboru ho přivedl strýc, pytlák, který ho ještě jako malého kluka nutil, aby mu pomáhal.
V odlehlé rezervaci se Corneille Ewango stal jedním z vedoucích vědeckých pracovníků. Rodinu od té chvíle viděl jen zřídka. Manželka a tři děti žily ve čtyři sta kilometrů vzdáleném městě Beni.
Pracoval deset let ve výzkumném středisku na okraji pralesa Ituri, v severovýchodní části země. Zkoumal místní deštný tropický prales a chránil okapi, druh pralesní žirafy. Ty žijí volně pouze v této části světa.
"Nalezli jsme tu na 700 odrůd rostlin, 300 druhů lián. Život je tu rozmanitý. Narazíte tu na třináct druhů opic. Je tu i mnoho velkých savců, včetně antilop."
Když se v roce 2002 po krátké přestávce znovu rozhořely boje, k rezervaci se poprvé přiblížili vojáci. Všichni vědci se tehdy rozhodli, že rezervaci opustí. Ewango jediný řekl, že neodjede. A nenechal se přemluvit.
"Kdybych odjel, zavrhl bych vše, co jsem až dosud dělal, celý svůj život. Raději bych zemřel v místě, kde mě lidé znali, kde by věděli, pro co jsem umřel. A kdybych odjel, nechal bych na holičkách nejen zbytek zaměstnanců střediska, ale i zhruba dva tisíce okolních obyvatel. Ti nás brali jako autoritu. Očekávali, že je ochráníme."
Ještě předtím, než se objevili první vojáci, stihl Corneille Ewango ukrýt v pralese část vybavení střediska, včetně přenosného počítače, s jehož pomocí pak udržoval spojení s mezinárodními organizacemi. Denně komunikoval hlavně s UNESCO a s Gillman International Conservation and Wildlife Conservation Society.
"Vojáci přijeli a chovali se brutálně. Zabíjeli zvířata, ničili. Pokoušel jsem se působit na jejich velitele. Na jejich hrdost. Říkal jsem jim, že okapi by zabíjet neměli. Proslavili naši zemi v celém světě. Někdy mě vyslyšeli, častěji ale ne."
Boje nakonec rezervaci Okapi téměř zničily. Přehnaly se přes ni třikrát. V zemi však byly během občanské války, která začala v roce 1996 a skončila v roce 2002, těžce postiženy i další přírodní parky. Odhaduje se například, že z původních 70 tisíc slonů přežilo jen něco kolem 14 tisíc. Vojáci i rebelové je pronásledovali ve vzájemné shodě. Hnala je vidina slonoviny a masa.
"V nedaleké vesnici byla malá zoologická zahrada. Chovali v ní kromě jiného i čtrnáct kusů okapi. Radil jsem místním lidem, jak je mají krmit, skrýt před vojáky. Nakonec to ale stejně nepřežili."
Co ale bylo horší, za vojáky přicházeli dřevorubci a horníci. Stavěli tu bez povolení tábory a devastovali místní území. Načerno těžili dřevo a hledali zlato či tantalit, rudu obsahující vzácný kov tantal, potřebný například při výrobě mobilních telefonů.
"Pak mě někdo udal, že prý jsem ve spojení s Američany. Že jsem jejich zvěd a mám od nich hodně peněz. Vojáci mě téměř ubili, chtěli vědět, kam jsem je schoval. Přitom nic z toho, co o mně někdo řekl, nebyla pravda."
Corneille Ewango vojákům utekl a vydal se za svojí rodinou. Musel pěšky. Motorku, kterou měl pro podobný případ připravenou v pralese, mu někdo ukradl. První den urazil 85 kilometrů. Čtyři dny nejedl a nepil. Nakonec dorazil do cíle.
"Když jsem se objevil ve dveřích, všichni na mě nevěřícně zírali. Měli zprávy, že jsem už dávno mrtvý. Devítiletá dcera mě dokonce odmítala přivítat. Byl jsem pro ni duch. Nechtěla zažít zklamání, že zase zmizím..."
Dnes jednačtyřicetiletý Corneille Ewango dokončuje postgraduální studium na University of Missouri v St. Louis ve Spojených státech. Studuje tu tropickou botaniku. O přijetí na toto studium, o tom, že mu bylo poskytnuto stipendium, se dověděl ještě v pralese. Krátce poté, co utekl vojákům, se připojil na internet a vyzvedl si elektronickou poštu.
"Už se těším zpět domů. Co vím, někteří moji kolegové v rezervaci již zase pracují. A snaží se vše obnovit. Chtěl bych tam učit studenty lásce k přírodě. A také jim budu říkat, aby nebyli zahleděni jen do sebe, do své práce. K tomu spousta vědců tíhne.. Budu na ně apelovat, aby se projevovali i jinak, třeba v politice. Aby se v naší zemi už nikdy nestala taková zvěrstva jako za občanské války, kdy bylo zabito na tři milióny lidí."
Za svoji odvahu při ochraně rezervace Okapi byl Corneille Ewango oceněn prestižní ekologickou cenou Goldmanovy nadace pro rok 2005.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů