Čtvrtek, 28. března 2024

Zpochybnit radnici? Soud řekl ano

Zpochybnit radnici? Soud řekl ano
Pochybujete o tom, že vaše radnice rozhodla správně? Pak máte právo žalovat její rozhodnutí u soudu. K takovému závěru došel Krajský soud v Českých Budějovicích, když vyhověl stížnosti architekta Martina Jirovského. Tomu se nelíbil prodej městských pozemků v Táboře ke stavbě supermarketu Lidl.
Okresní soud v Táboře přitom původně rozhodl, že lidé nemohou u soudu zpochybňovat majetkové převody obcí a žalobu architekta Jirovského zamítl.
S tím však soudci v Českých Budějovicích nesouhlasí. "Obec je spravována v souladu s principy zastupitelské demokracie zastupitelstvem. To ovšem neznamená, že právo občana je omezeno jenom na právo volit a být volen," uvedl ve svém rozhodnutí Krajský soud v Českých Budějovicích.
Soud tedy rozhodl, že je právem občanů žádat o přezkoumání rozhodnutí zastupitelů.

Dosud to bylo jinak
"Je to velmi důležité rozhodnutí soudu v tom, že řekl, že se lidé mohou odvolat nejenom ve správním řízení ke krajským úřadům, ale také se obrátit na soud. O žádném jiném podobném rozsudku nevím," uvedl Jirovského právník Miloš Tuháček.
Za přelomový rozsudek označil toto rozhodnutí Ekologický právní servis, organizace právníků, která se dlouhodobě zabývá spory mezi úřady a občany.
"Rozhodnutí krajského soudu je důležité nejen pro samotnou kauzu Lidl v Táboře, ale zejména obecně pro možnost občanů účinně kontrolovat nakládání s městským majetkem," uvedl Vítězslav Dohnal z Ekologického právního servisu. "Až doposud totiž převládal názor, že obyvatelé obcí nemohou u soudů zpochybňovat majetkové úkony zastupitelů a radních. Zastupitelé měst a obcí musí napříště počítat s tím, že nedodržování zákona při prodeji obecních nemovitostí může skončit až u soudu," řekl Vítězslav Dohnal.
Zástupci Svazu měst a obcí se zatím nechtějí k rozhodnutí soudu vyjadřovat. Vysvětlují to tím, že zatím neznají přesné znění rozsudku.
Podle šéfa legislativní komise svazu a starosty Písku Luboše Průši je ale důležité, aby obce prodávaly majetek co nejtransparentněji a předešly tak různým dohadům a sporům.

Právník svazu pochybuje
"Prodej, který mohl být případně pro obec nevýhodný, může napadnout nové zastupitelstvo - a to také může požadovat náhradu škody. Ale aby se na soud mohl obrátit každý občan, není podle mého názoru úplně nejlepší řešení," uvedl Průša.
Žalobou podanou v srpnu 2004 se nyní bude muset znovu zabývat Okresní soud v Táboře. Ten bude rozhodovat, zda došlo k porušení zákona o obcích, když město Tábor prodalo pozemky pro stavbu prodejny Lidl v rozporu s podmínkami, které samo pro prodej předem zveřejnilo.
Pokud by soudy žalobě vyhověly, pozemky už jednou zastupiteli prodané pro stavbu supemarketu by přešly zpět do majetku města.
Místostarosta Tábora Jan Babor tvrdí, že výstavbou supermarketu chtěla radnice vyjít vstříc názoru obyvatel města, kteří si stavbu přáli. Tábor nabízel pozemky osm let a na začátku roku 2004 je radnice prodala společnosti Rent CZ za více než deset miliónů korun. Firma pozemek vzápětí prodala za téměř devatenáct miliónů korun společnosti Lidl.
Rozhodnutí táborských zastupitelů o prodeji společnosti Rent CZ prověřoval také policejní útvar pro odhalování korupce, žádné porušení zákona u zastupitelů ale neodhalil.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů