Sobota, 20. dubna 2024

Bill Clinton se proměnil v "globálního politika"

Bill Clinton se proměnil v "globálního politika"
Jezdí po světě, ukazuje obrázky nakreslené dětmi v zemích postižených katastrofami, promlouvá o dluzích, nemoci AIDS i o "zelené" energii. Bill Clinton v křesle šéfa OSN? Vzdálená představa, ale ne zcela nereálná. Jako koordinátor pomoci po tsunami už má Clinton v OSN kancelář, vstupní identifikační kartu i diplomatický pas.
Na otázku, zda by funkci po Kofim Annanovi vzal, neodpoví tento politik nikdy přímo. Považuje se to však za samozřejmost.
"Když přestal být prezidentem, svěřil se, že pro následující kapitolu života má vysněný džob: místo generálního tajemníka OSN," řekl listu Washington Post Clintonův bývalý spolupracovník.
A je zjevné, že svůj politický důchod využívá exprezident obratněji než většina jeho předchůdců.
Letos navštívil 22 zemí a jednal s více než třiceti současnými či bývalými hlavami států. Nedávnou asijskou cestu po zemích zničených vlnou tsunami musel dokonce přerušit kvůli únavě. "Chce světu prezentovat jinou tvář Ameriky, než představuje George Bush," dodal Washington Post.
Jeho velká chvíle však nastane až v září - přední politici, celebrity i zástupci světa byznysu se za tři měsíce sjedou do New Yorku na Clintonovu první akci zvanou Global Initiative. Ta má napodobit každoroční Světové ekonomické fórum v Davosu. Clinton slibuje, že na rozdíl od švýcarského summitu přinese konkrétní výsledky - v boji s chudobou, náboženských konfliktech a ekologii.
"Každému říkám, ať nejezdí, není-li připraven zavázat se na konci k něčemu konkrétnímu," říká Clinton. Mezi pozvanými je Tony Blair, Arnold Schwarzenegger či například Kofi Annan.
Neexistuje žádná právní překážka, která by Clintonovi v kandidatuře bránila. Je mu osmapadesát let, navzdory nedávné operaci srdce je relativně zdravý a cestování po světě mu zjevně vyhovuje.
I když se zdá funkce šéfa OSN byrokratická a nudná, nabízí pro exprezidenta dost - prestiž, relativně málo administrativní práce a hodně projevů - byť neplacených, na což nyní Clinton není zvyklý. S pomocí svého charizmatu by navíc mohl dokázat zlepšit pošramocenou image organizace.
"Davy, které ho zbožňují, by mu vyšly vstříc," komentovala stanice Al-Džazíra, "a role v OSN by mu umožnila zanechat pozitivnější dědictví než skandál se stážistkou v druhém funkčním období."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů