Úterý, 16. dubna 2024

Do ekologie dvě miliardy

Do ekologie dvě miliardy
V Dětmarovicích oslavují třicáté výročí elektrárny. Od příštího roku začnou rozšířené generální opravy všech bloků.

Jedinou "černouhelnou" elektrárnou ČEZ jsou Dětmarovice. Elektrárna byla postavena před třiceti lety a využívá jak černé uhlí těžené na Ostravsku, tak směs černého s hnědým uhlím. Dva ze čtyř bloků (celkový výkon elektrárny je 800 MW) budou v provozu asi do roku 2020, další dva projdou v letech 2016-2017 zásadní modernizací a obnovou technologie, která umožní jejich provozování až do roku 2030. Zásob uhlí je třeba využít.

Modernizací již elektrárna prošla, a to ve druhé polovině 90. let minulého století. Dostala odsiřovací zařízení, emise se podařilo snížit na zlomky původních hodnot. Ekologický program přišel firmu na víc než 2 miliardy korun. Elektrárna se začala stavět v roce 1971. První blok zahájil dodávky do sítě 31. května 1975, k přechodu do trvalého provozu došlo v listopadu 1977. Ročně elektrárna vyrobí kolem 3 TWh elektrické energie. Další modernizace má zvýšit účinnost bloků, která nyní dosahuje 36 %. Počínaje rokem 2006 se postupně uskuteční rozšířené generální opravy všech bloků.

Dětmarovická elektrárna je kogenerační, kromě elektřiny dodává také teplo. Ročně vyrobí 600 TJ tepla. toto množství lze zvýšit, protože z turbíny je možné po úpravách odebrat tepelný výkon až 400 MW. Po zvýšení výroby elektřiny a tepla bude moci nabídnout teplo i do Bohumína, Karviné a Havířova.

Průměrná spotřeba paliva na jeden blok v Dětmarovicích představuje asi 1,3-1,5 milionu tun černého uhlí s obsahem síry pod 0,5 %. Palivo se dopravuje po železnici z OKD a částečně i z Polska.

Elektrárna je vybavena moderním systémem měření a regulace (systém dodal dánský výrobce Bruel & Kjaer) a novým systémem řízení od německého Siemensu. Některé produkty vznikající spalováním se užívají ve stavebnictví - např. jemný popel jako přísada do betonu, struska k výrobě cihel. Ve stavebnictví se uplatňuje i produkt procesu odsíření - energosádrovec.

AUTOR: MILENA GEUSSOVÁ
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů