Pátek, 29. března 2024

Stát ztrácí přehled o vyřazené munici

Stát ztrácí přehled o vyřazené munici
Stát si nedokázal udržet kontrolu nad jednou z největších zakázek posledních let - třímiliardovou ekologickou likvidací nepotřebné vojenské munice. To má dva důsledky - výbušný materiál může skončit v nepovolaných rukou, a stát nemá jistotu, že stamilióny, které už armáda vynaložila, zaplatila skutečně za práci podle podmínek kontraktu.
Ekologická likvidace munice měla armádě ulehčit od astronomických výdajů spojených se střežením skladů s nepotřebným vojenským materiálem. Rozhodla o ní Špidlova vláda v létě 2003. Armáda se hodlá zbavit víc než 40 tisíc tun munice (jejich celková výbušná síla je srovnatelná s atomovou bombou). Konkrétní smlouvy s firmami, které mají munici likvidovat, vloni uzavíralo ministerstvo pod vedením Miroslava Kostelky.
Bývalý ministr a dnešní premiérův poradce říká, že se mu jeho podřízení zaručili, že je citlivá zakázka ošetřena do posledního detailu. "Já myslím, že smlouvy byly přísně nastaveny od začátku. Tedy alespoň takto mi to deklarovali," řekl Kostelka.

Dvě stě tisíc min. Neškodných?
Jenže už loni zamířily do Bulharska takzvané delaboráty z původně armádních protitankových min. Podle dokumentů už mělo jít o "neškodný" bakelitový obal s průmyslovou trhavinou. Ministerstvo vnitra ale zjistilo, že to ve skutečnosti jsou funkční miny. Tajné služby navíc pochybovaly o tom, k jakým účelům budou delaboráty s tunami trhaviny TNT v Bulharsku sloužit. "Nelze vyloučit rizika dalšího nakládání, včetně reexportu TNT. Význam této skutečnosti je v současné době teroristických hrozeb značný," napsal Bublanův úřad.
Armáda tvrdila, že vnitro nemá pravdu. Dnes přiznává, že přesně neví, kolik z celkových dvou set tisíc částečně zničených min dosud v Bulharsku skončilo. "Zatím bylo zdelaborováno asi 102 tisíc min a myslím, že to tam šlo všechno. Ale přesné číslo nevím, mluvil jsem s tou firmu a ona mi ho nesdělila," uvedl Bedřich Vašků, který má likvidaci munice na ministerstvu na starost.
Smlouvy, které ministerstvo s firmami na likvidaci munice podepsalo, výslovně neříkají, jak má být nepotřebná výzbroj zničena. V praxi tak firmy mohou vyřazenou výzbroj armády jen upravit, dál s ní obchodovat a vydělat tak na zakázce dvakrát. "Ani návrh dodatku ke smlouvě dostatečným způsobem neřeší případná rizika spojená s možným zneužitím delaborátu... Z textu jednoznačným způsobem nevyplývá míra znehodnocení, respektive poškození delaborátu. Není ani specifikován způsob kontroly," varovala před pár měsíci v interních dokumentech Vojenská zpravodajská služba.

Platí se předem
Právě to zjistila kontrola u nábojnic do protiletadlových kanónů, likvidovaných v Poličských strojírnách. "Technologický postup neobsahuje operaci, při které by nábojnice byla znehodnocena tak, aby ji nebylo možné použít k původními účelu," napsal Úřad pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti.
Ministerští kontroloři nadto upozorňují, že smlouvy kromě "bezpečnostních mezer" obsahují i formulace, které jsou výhodnější pro soukromé firmy než pro stát. Podniky mohou dostat zaplaceno, aniž by státu doložily, že závazek skutečně splnily. Za splnění smlouvy se totiž dá považovat i to, že společnosti armádní materiál pouze převezmou a zapíšou do svého majetku.
Ministerstvo obrany tak v některých případech platí firmám ještě dřív, než je munice fakticky zničena. Stalo se to například u 30 tisíců kusů nábojů, za které Poličské strojírny od státu inkasovaly přes 4,5 miliónu korun. Poličské strojírny přitom náboje postoupily dalším firmám, a ministerstvu nijak nedoložily likvidaci munice. Další firmy v řetězci jen poslaly sdělení, že munici někdy v budoucnu zlikvidují.
Nynější ministr obrany Karel Kühnl považuje za nejdůležitější, že žádná z kontrol porušení zákona neprokázala: "Zatím ve všech případech závěr byl, že smlouvy jsou nastavené správně, procesy jsou nastavené správně a ekologická likvidace probíhá v souladu se zákony i technickými podmínkami."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů