Sobota, 27. dubna 2024

Zakázka běží přibližně tak, jak běžet má

Zakázka běží přibližně tak, jak běžet má
Ministr obrany Karel Kühnl zakázku na likvidaci munice zdědil po předchůdcích. Tvrdí ale, že doposud nenarazil na nic, co by likvidaci nepotřebných zásob výrazně zpochybnilo. "Běží to podle plánu a nemáme zaznamenané žádné odchylky ve smyslu, že by munici někdo ze skladů neodebral nebo nezlikvidoval," říká ministr obrany.

HN: Takže zjištění expertů, podle nichž smlouvy nestanovily technologické postupy likvidace a bezpečnostní riziko je tedy veliké, nepovažujete za závažný nedostatek? Jde například o delaboráty z protitankových min.
Je pravda, že byla řešena připomínka, že těla min nejsou dostatečně znehodnocena. Ale proběhlo šetření za přítomnosti pracovníků Vojenského obranného zpravodajství a Báňského úřadu a bylo zjištěno, že ta těla jsou dostatečně prolisována a že do toho už nelze vložit rozněcovač.

HN: Ministerstvo vnitra ale dospělo k opačnému stanovisku.
Tehdy jsem ještě nebyl účastníkem obchodu a musím se spolehnout na vyjádření odborníků.

HN: Kromě delaborátů z min avizovali vám podřízení nějaký problém?
Pokud jsem informován, vyskytly se určité dílčí problémy. Zjistilo se, že nedbalostí nějakých pracovníků došlo k převozu určitého množství střelného prachu v nezapečetěných obalech, ale následná kontrola zjistila, že nic nechybí. Nebo se zjistilo, že v hermeticky uzavřených obalech chyběl jeden náboj, což byla chyba při výrobě v roce 1972, kdy tam ten náboj evidentně nebyl vložen.

HN: Ptám se proto, že totožný problém jako s minami byl s likvidací nábojů, kdy odborníci opět zjistili, že jsou nedostatečně znehodnocené.
Tak na tohle teď nedokážu odpovědět, protože to bez přípravy nevím.

HN: Nemusíte znát každý detail obchodu, ale byl jste obecně informovaný o tom, že jsou případy, kdy firmy ve skutečnosti neplní to, co si u nich armáda objednala? Tedy, že využívají postupy, které munici ničí nedostatečně a lze ji pak dál využívat?
Někdo takové věci tvrdil, někdy za tím ale byla jen konkurence. Ve všech případech, kdy takové avízo přišlo, byla na to vždy utvořena komise, která to zkoumala. Vždy však zatím závěr zněl, že smlouvy jsou nastavené správně, procesy jsou správné a ekologická likvidace probíhá v souladu se zákony i technickými podmínkami.

HN: Kolik těch kontrol bylo?
To si nevzpomenu, protože se mi ani každá taková kontrola nehlásí.

HN: Takže vás o výhradách k průběhu zakázky neinformovali ani vojenští zpravodajci?
Jak víte, že neinformovali? Zpravodajci jsou zpravodajci, o nich mluvit nebudu. Ale obecně: zakázka je v běhu, pořád se cizeluje. A je pravda, že zpravodajci jsou mimořádně opatrní a musí slyšet trávu růst. To je jejich povinnost.

HN: Na zakázce se podílí jako subdodavatel Zeveta Ammuniton, jejíž zástupci stojí před soudem kvůli tomu, že se už jednou pokusili armádu při likvidaci munice podvést. Je její účast na této zakázce vhodná?
To je už dnes nadbytečná otázka. Ona už v té zakázce je, já jsem to takto zdědil. A trestní řízení se vede proti konkrétním lidem a ne firmě.

HN: Kdybyste měl možnost o tom tehdy rozhodnout, pustil byste Zevetu do té zakázky?
To je, co by kdyby. Nechci tu firmu obhajovat, ale byla doporučena Asociací obranného průmyslu i meziresortní komisí. Kdybych nebyl ministrem, ale vlastníkem armády a té munice, tak bych si rozmyslel, jakou firmu do toho přizvu. Mírně řečeno: já z toho nemusím být nadšený, ale to už je zasmlouvané.

HN: Narazil jste u zakázky na něco, u čeho jste si řekl, že kdybyste byl na začátku, kdy se připravovala, že byste to dělal jinak?
To se vám stane v jakékoli věci, počínaje reformou armády a konče nějakou takovouhle věcí. Ta zakázka je ale hotová, ten proces se musel stát, musí běžet a plus minus běží jedinou možnou cestou, která vůbec existuje.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů