Pátek, 29. března 2024

O program „Co je doma, to se počítá!“ je značný zájem

O program „Co je doma, to se počítá!“  je značný zájem

Výukový program pro žáky a studenty základních a středních škol „Co je doma, to se počítá!“, který si za cíl klade zvýšit povědomí o ekologicky šetrných výrobcích [1], ekoznačce a uvědomělé spotřebě zábavnou formou, se postupně rozšiřuje na základní a střední školy po celé České republice. „Zájem je značný a ohlasy na pomůcky i školení lektorů velmi pozitivní,“ říká Adéla Princová z Agentury pro ekologické výrobky při CENIA, České informační agentuře životního prostředí.

 

S pomůckami se mohou učitelé [2] a lektoři středisek ekologické výchovy seznámit v rámci přednášek CENIA, která také zajišťuje distribuci balíčku pomůcek tohoto výukového programu. Získat balíčky, které obsahují metodickou příručku, barevné přílohy ke všem aktivitám a CD-ROM, mohou zástupci ekocenter, škol, DDM a dalších institucí, zaměřujících se na práci s dětmi, kteří se zúčastní jednodenního semináře. „Tam se naučí, jakým způsobem pomůcky používat a dozví se řadu dalších využitelných informací o ekologickém značení,“ doplňuje Jana Čermáková, vedoucí oddělení EVVO CENIA. Termíny seminářů jsou určovány po dohodě mezi školiteli a zájemci.

 

Bezplatný seminář je veden formou dvou přednášek a následných diskusí. První část je zaměřena na odbornou stránku problematiky ekoznačení v České republice i ve světě, ve druhé části se zájemci seznámí s pomůckami a naučí se s nimi pracovat.

 

V současné době již bylo vyškoleno více než 100 lektorů a učitelů z ekocenter a základních i středních škol z celé republiky.

 

 

Poznámky:

[1] Český národní program označování ekologicky šetrných výrobků byl založen v roce 1994. V současné době má v 39 výrobkových kategoriích označeno cca 230 výrobků od 72 českých i zahraničních výrobců, které mají právo užívat ekoznačku „Ekologicky šetrný výrobek“. Udělení této značky předpokládá splnění přísných kritérií, jež hodnotí vliv výrobku na životní prostředí.

[2] Program mohou využít učitelé přímo jako součást školní výuky, například v hodinách českého jazyka, výtvarné výchovy, zeměpisu, občanské výchovy, biologie, ekologie, zbožíznalství a řady dalších předmětů. 

 

Kontakt:

Adéla Princová, Agentura pro trvale udržitelnou spotřebu a výrobu/Agentura pro ekologicky šetrné výrobky, CENIA, tel. 267 225 289, adela.princova@cenia.cz

Jana Čermáková, oddělení environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty, CENIA, tel. 267 225 316, jana.cermakova@cenia.cz

 

Další informace:

http://www.ekoznacka.cz

http://www.cenia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů