Pátek, 29. března 2024

Armádní zakázku šetří policie

Armádní zakázku šetří policie
Třímiliardovou armádní zakázku na likvidaci nepotřebné munice začala prověřovat policejní protikorupční služba.
"Zabýváme se tím, věc je ve stadiu prošetřování. Víc v tuto chvíli nelze sdělit," potvrdil zájem policie ředitel protikorupční služby Jiří Pálka.
HN ve středu informovaly, že stát nemá zakázku pod kontrolou. To znamená, že zbytky munice představují "bezpečnostní riziko", a také to, že není jasné, jestli najaté firmy skutečně s municí udělaly to, za co jim armáda platí.
Ministerstvo obrany porušení zákona nebo zásadní pochybení odmítá. "Závěr našich kontrol vždy byl, že procesy jsou nastavené správně a ekologická likvidace probíhá v souladu se zákony i technickými podmínkami. Ale kontroly není nikdy dost, takže je dobře, když to policie prověří," řekl ministr Karel Kühnl.
Protikorupční služba zkoumá i okolnosti, za kterých byly smlouvy o likvidaci tisíců tun munice loni podepsány. Na Ministerstvu obrany má zakázku na starost úsek pod lidoveckým náměstkem Jaroslavem Kopřivou. A největší část zakázky - za víc než 2 miliardy - získaly bez veřejné soutěže Poličské strojírny ovládané Omnipolem podnikatele Richarda Hávy, který je řadu let přítelem lidoveckého šéfa Miroslava Kalouska. (HN letos v březnu například upozornily, že zbrojař Háva původně platil půdní apartmán na pražském Veleslavíně, kde žije Kalouskova rodina.)
Nejde přitom o jediné personální propojení aktérů zakázky. Ředitel Poličských strojíren Jaroslav Trávníček roky pracoval na Ministerstvu obrany právě v sekci vyzbrojování, pod kterou zakázka spadá. Jako kontrolor ve stejné sekci působí Jan Mrázek, který pět let působil v Omnipolu.
Všichni tvrdí, že profesní minulost na zakázku neměla vliv. "Zpracovával jsem k této otázce stanovisko pro ministerstvo a jasně napsal, že jsem neměl možnost nic ovlivnit," uvedl kontrolor Mrázek.
Že vazby fungují i po letech ale nechtěně potvrdil šéf Poličských strojíren Trávníček, když přiznal, že zná otázky, které HN tento týden k likvidaci munice zaslaly Ministerstvu obrany. "Četl jsem vaši připomínku na Ministerstvo obrany, vím, že jste měla pátou otázku na tuto oblast. Z vaší strany je to relevantní otázka, ale já jsem z armády pryč už sedm let, a nic jsem neovlivňoval," prohlásil Trávníček.
Totéž tvrdí i ministerstvo: "Role jmenovaných nemohla mít reálný vliv na způsob zadání a výběr dodavatele služeb v projektu."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů