Středa, 24. dubna 2024

V nejcennějších partiích TANAPu by se těžit nemělo, píše Ambrozek Miklósovi

V nejcennějších partiích TANAPu by se těžit nemělo, píše Ambrozek Miklósovi

„Na základě zkušeností z Národního parku Šumava Vás mohu, vážený pane ministře, ujistit, že příroda si dovede ztracenou rovnováhu najít sama bez umělých zásahů  většinou mnohem lépe než člověk.   Proto Vás prosím, abyste podle svých možností  zajistil pro TANAP ekologicky akceptovatelný a mezinárodně přijatelný vývoj,“ napsal ministr životního prostředí Libor Ambrozek svému slovenskému protějšku Lázslo Miklósovi v reakci na poslední vývoj při sanaci následků větrné bouře v Tatranském národním parku (TANAP).

 

Dopisem, který byl do Bratislavy odeslán dnes, reaguje Libor Ambrozek na zprávy o necitlivých zásazích v tatranské Tiché a Koprové dolině [1]. Slovenského ministra žádá o informace o dalším postupu jeho úřadu. Zároveň jej upozorňuje, že v České republice se osvědčil model, kdy v lesích národního parku nehospodaří dva rozdílné subjekty [2] , ale pouze ochrana přírody. Tím je zaručeno, že v národním parku bude mít přednost ochrana unikátního území před hospodářským využíváním.

 

„Tatranský národní park je platným a respektovaným členem evropské rodiny národních parků. Běžným standardem v těchto přírodně mimořádně cenných územích je v maximální míře omezit lidské zásahy v jádrových částech.  Je třeba, aby národní park měl velké a celistvé lokality,  kde co možná nerušeně probíhají přírodní procesy,“ konstatuje ministr životního prostředí Libor Ambrozek v dopise.

 

Poznámky:

[1] Viz například aktuální zpravodajství na stránkách http://www.ekolist.czhttp://www.wolf.sk.

[2] Na Slovensku je správcem národního parku jeho Správa, která podléhá Ministerstvu životního prostředí SR. Na území ale hospodaří Štátne lesy TANAP-u, které spadají pod Ministerstvo zemědělství SR.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů