Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Kralupy - Až do poloviny července se mohou lidé seznámit s hodnocením vlivů projektu Selektivní hydrogenace firmy Česká rafinérská na životní prostředí. Do dokumentu mohou nahlédnout na kralupském odboru životního prostředí, který sídlí v kanceláři číslo 108 v části radnice na Palackého náměstí. Další možnost mají na webových stránkách ministerstva životního prostředí nebo českého ekologického systému. Své písemné připomínky mohou posílat kraji do 13. července.

Duchcov - Základní škola Antonína Sochora v Duchcově je první na Teplicku, která se může pyšnit titulem Ekoškola pro rok 2005. "Projekt je podporovaný ministerstvem školství a tělovýchovy. Jeho podmínkou bylo vypracovat projekt ekologické výchovy. Do něj jsme mimo jiné začlenili ekologickou výchovu projektovou formou výuky, plněním úkolů "Les ve škole - škola v lese a řadu dalších aktivit, které se k problematice vztahovaly," vysvětluje Hana Kykalová,
školní koordinátorka ekologické výchovy. Svoji úlohu sehráli také žáci. Zapojili se zejména do třídění odpadu, péče o drobná zvířata, vyráběli krmítka pro ptáky, pečovali o zeleň na školní zahradě, o nově vysazenou lípu, čistili cyklostezky apod. "Do budoucna máme plno plánů. Rádi bychom vytvořili v Duchcově naučnou stezku, otevřeli kroužek přírodovědy a zaměřili se i na další programy, které jsou na ekologii zaměřené," svěřila se H. Kykalová. Úspěchu si škola váží a všichni se těší na slavnostní předání titulu, který zástupci školy A. Sochora převezmou v Praze za několik dní.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek apeloval na svého slovenského kolegu Lázsla Miklóse, aby zvážil další postup obnovy vichřicí poničených Tater. Reagoval na zprávy o necitlivých zásazích lesníků v Tiché a Koprové dolině, o nichž HN informovaly včera. Na protest proti odvážení dřeva z přírodně nejcennějších partií Tater stáhl už pomoc slovenským horám Národní park Šumava, jehož vedení Ambrozkovi podléhá.

Společnosti Energo-pro Czech ze Svitav se dnes ve dražbě podařilo prodat malou vodní elektrárnu v centru Hradce Králové.
Vyvolávací cena 23 milionů korun byla  podstatně překročena a nový vlastník – firma z Českých Budějovic – za elektrárnu nabídl téměř 40,5 milionů korun. Podle zástupce společnosti  Energo-pro Czech Jiřího Krušiny je cena slušná a její výši kromě přijetí zákona na podporu obnovitelných zdrojů energie zřejmě ovlivnilo i to, že delší dobu nebyla v ČR žádná elektrárna tohoto typu na prodej.
Odhadní cena elektrárny, která ročně v průměru vyrobí asi 1,84 milionu kilowatthodin elektřiny činila 16,4 milionu korun. Firma Energo-pro Czech je součástí skupiny Energo-pro, která své aktivity vyvíjí i v zahraničí. Společnost vlastní i několik hydroelektráren v Bulharsku.

Lidovci mluví o návratu Ambrozka či Svobody
Na některých krajských konferencích KDU-ČSL se o víkendu již začala objevovat jména kandidátů na místa členů vedení před podzimním sjezdem této strany. Moravskoslezští lidovci sice o podpoře jakékoliv osobnosti na předsedu v průběhu konference v Kopřivnici na Novojičínsku nejednali, přesto podle staronového krajského šéfa Pavola Lukši lze snadno předpovědět, kdo by získal největší sympatie

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů