Pátek, 29. března 2024

Praha 3 bude opět jednat o bytech zamořených azbestem

Praha 3 bude opět jednat o bytech zamořených azbestem

PRAHA – Zastupitelstvo třetí městské části bude znovu projednávat kauzu domů zamořených azbestem na sídlišti Chmelnice. Postižení nájemníci obecních bytů totiž požádali zastupitele o odložení privatizace do doby, než budou byty zbaveny nebezpečného azbestového prachu. To radnice dosud odmítala s tím, že o žádných problémech neví a snažila se byty co nejdříve rozprodat. K zamoření bytů došlo neodbornou demolicí staré vzduchotechniky. Zasedání zastupitelstva se koná dnes, v úterý 21. června od 15-ti hodin.

„Poslední jednání zastupitelstva nás dost zaskočilo,“ říká zástupkyně Občanského sdružení Chmelnice Martina Chmelová. „Když jsme přede dvěma měsíci vyzvali zastupitele k zastavení privatizace a uvedení bytů do stavu, kdy nebudou nebezpečné pro lidské zdraví, nedočkali jsme se žádného návrhu řešení. Zastupitelstvo odhlasovalo jen to, že zástupci našeho sdružení budou „potrestáni“ za to, že si stěžují, a radnice jim byty neprodá. Celková privatizace má ale běžet podle původního plánu.“ S postupem radnice nesouhlasí 130 občanů, kteří jsou členy občanského sdružení Chmelnice a chtějí svou žádost o pozastavení prodeje bytů vznést znovu. „O byty máme samozřejmě zájem, ale nemůžeme je přeci koupit s ekologickou zátěží,“ vysvětluje Chmelová.

Nebezpečí, které hrozí při obývání bytů zamořených azbestovým prachem, nedávno potvrdil posudek zdravotního rizika, zpracovaný Státním zdravotním ústavem. „Azbestová vlákna jsou nejvíce nebezpečná, pokud jsou přítomna ve vzduchu a je možnost je vdechnout. Pokud se dostanou až do plic, mohou vyvolávat jejich závažná onemocnění. Je velmi pravděpodobné, že se volná vlákna azbestu vyskytují v prachu ve stoupacích šachtách, chodbách a dalších prostorách domu. Pokud dojde k jeho víření, dostanou se znovu do vzduchu a mohou být vdechnuta,“ konstatuje posudek. V bytech navíc podle posudku dodnes zůstaly zbytky osinkocementových trubek, obsahujících azbest, které dále zvětrávají a nebezpečná vlákna se z nich stále uvolňují.

Podle České inspekce životního prostředí došlo při rekonstrukce bytů na Chmelnici k vážnému porušení zákona o nakládání s nebezpečnými odpady. Krajský hygienik zase konstatoval, že stavební úřad Prahy 3 pochybil, když ke stavebnímu řízení nepřizval hygienickou stanici. Na žádost o vyčištění azbestového prachu, kterou před měsícem zaslalo 63 členů Občanského sdružení Chmelnice úřadu městské části, radnice neodpověděla.

Společná tisková zpráva Občanského sdružení Chmelnice
a Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů