Pátek, 29. března 2024

Aarhuská úmluva funguje s problémy, ale výsledky přináší.

Aarhuská úmluva funguje s problémy, ale výsledky přináší.
V kazachstánské Almaty se minulý týden konalo druhé zasedání smluvních stran Úmluvy EHK OSN o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a právní ochraně v záležitostech životního prostředí, tzv. Aarhuské úmluvy. Ta byla podepsána v červnu 1998 v Dánsku a k dnešnímu dni ji podepsalo 39 zemí a Evropská unie, ratifikaci ukončilo 34 zemí a EU. Úmluva vstoupila mezinárodně v platnost 30. září 2001, v České republice v říjnu 2004.

Na konferenci byla přijata pravidla pro účast veřejnosti na mezinárodních fórech, která se týkají životního prostředí. Smluvní strany Aarhuské úmluvy budou podle těchto zásad postupovat i v dalších oblastech ochrany životního prostředí na mezinárodní úrovni.

Další novinkou je dodatek k Úmluvě, který po ratifikaci zajistí efektivní informování veřejnosti o využívání geneticky modifikovaných organismů (GMO). Pro země EU nepřináší žádné změny, ale pro země, které pro nakládání s GMO nemají efektivní legislativu, je to první právní akt v této oblasti.

Uplatňování Úmluvy naráží také na problémy, a to zejména v právní ochraně. Na konferenci byly zmiňovány např. finanční bariéry přístupu k soudům, dlouhá doba projednávání sporů, někdy i korupce či nízké povědomí soudců o environmentální problematice.

Všechny země Úmluvy své závazky řádně neplní - některé země nedodaly např. své národní implementační zprávy nebo při jejich zpracování nespolupracovaly s veřejností a nestátními organizacemi. Konference přijala kritická rozhodnutí, která se týkají Kazachstánu, Ukrajiny a Turkmenistánu.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů