Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pardubice nedaly zelenou

Pardubice nedaly zelenou
Rada města Pardubic včera při jednání městského zastupitelstva nedokázala prosadit záměr preferovat likvidaci komunálního odpadu jeho spalováním společností EV O, a. s., nebo jejím provozovatelem a do společnosti město zatím nevstoupilo. Nic to však nemění na faktu, že se bude dál odpadovým hospodářstvím intenzivně zabývat.

Projekt EVO - Energetické využívání odpadů v regionech Pardubického a Královéhradeckého kraje - má strategické cíle v rámci odpadového hospodářství obou krajů. Podle autorů má zajistit maximální využití odpadů jako náhrady primárních surovin, a tím má přispět k udržitelnému hospodaření s přírodními zdroji, vyloučit nebo minimalizovat negativní vlivy na zdraví lidí a životní prostředí při nakládání s odpady. Ctí též princip hierarchie nakládání s odpady, který upřednostňuje předcházení vzniku odpadů, poté jejich zhodnocení, které zahrnuje opakované použití, materiálové a energetické využití a upřednostňuje materiálové využití, zejména recyklace.

Zastupitelstvo Pardubického kraje rozhodlo 16. června, že budou zahájena jednání s městy a obcemi, aby se účastnily založení akciové společnosti EVO. Města a obce se však k otázce budování spalovny stavějí různě."Vzdálenost dovozu odpadu je nepřijatelná," řekl před časem starosta Svitav Václav Koukal (nestr.). "Spalovnu považuji za řešení, o kterém je třeba jednat," naznačil svůj souhlas starosta Holic Ladislav Effenberk (ČSSD). Předseda Českého svazu ochránců přírody Orlice z Hradce Králové Adam Záruba varuje, že by město Pardubice mohlo zůstat na řešení všech problémů, zejména finančních, s provozem dvoumiliardového projektu samo. Člen odpadové sekce Strany zelených Jiří Malík míní, že vstup Pardubic do projektu EVO, reprezentovaný dvěma miliony korun, by byl politickým šílenstvím a že se dají peníze využít na potřebnější věci.
Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů