Úterý, 19. března 2024

Přes odpor lidí se nepůjde, tvrdí Ambrozek

Přes odpor lidí se nepůjde, tvrdí Ambrozek

Podbořany - Hlubinná úložiště radioaktivních odpadů ani větrné elektrárny nemohou vznikat přes odpor obyvatel daných lokalit. Takový vzkaz vyslal k místním lidem v pondělí v podvečer Libor Ambrozek, ministr životního prostředí při návštěvě Podbořan. Pozvala ho tam krajská organizace KDU-ČSL.

Právě v tomto nejjižnějším cípu Ústeckého kraje se v současnosti zvažuje výstavba více než padesáti větrníků. Lokalita Lubenec-Blatno patří mezi šest míst v ČR připadajících v úvahu pro podzemní sklad vysoce nebezpečných radioaktivních materiálů. "Stát si nemůže vynutit, že v nějakém místě hlubinné úložiště vznikne, i když jsou místní jasně proti. Ty doby jsou už pryč. Bylo by to politicky neúnosné," míní Libor Ambrozek.

Zatím není jasné, zda právě obce dostanou v novele atomového zákona možnost účastnit se schvalovacího řízení pro výběr konkrétního podzemního úložiště. "Tam nahoře se toho bojí, protože obce by pak výběr zastavily," domnívá se Lucie Benešová, která vede občanské sdružení Severočeský ocelot brojící proti úložišti. V případě větrných elektráren až dosud samospráva na Podbořansku ctí postoje obyvatel a podle ministra se ještě nestalo, aby investor do stavby větrníků šel proti radnici.

Severočeské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů