Čtvrtek, 28. března 2024

Staroměstská radnice včera přivítala vítězné studenty

Staroměstská radnice včera přivítala vítězné studenty

Historická budova pražské Staroměstské radnice včera hostila šestici nejúspěšnějších studentských týmů, které se zúčastnily soutěže "Odpad je surovina", pořádané sdružením Arnika [1]. Studentky a studenti pražských středních i základních škol v průběhu soutěže museli projít náročným testem vědomostí, absolvovali několik diskusí a přednášek (např. o ekologicky šetrném provozu úřadů, či programu ekoznačení), navštívili pražskou skládku komunálního odpadu, kompostárnu a spalovnu TKO v Malešicích, ale mají za sebou také řadu vlastní práce na téma ochrany životního prostředí a nakládání s odpady. V ostré konkurenci si nakonec nejlépe vedl tým Gymnázia Jana Palacha, který za odměnu stráví týden v Krkonošském národním parku.

 

O konečných výsledcích soutěže rozhodla porota v čele s radním Hlavního města Prahy pro životní prostředí Milošem Gregarem, v níž byli zastoupeni také Jitka Janovičová z Magistrátu hl.m. Prahy, Jakub Kašpar a Helena Knappová z MŽP, Adéla Princová a Jana Čermáková z CENIA a Milan Návoj a Marek Jedlička z Arniky.

 

Vítězný tým  například sepsal reportáž o tom, jak se nevládní organizace a občané bránili proti výstavbě Malešické spalovny, vytvořil řadu výtvarných děl na téma recyklace odpadů, které byly vystaveny na Toulcově dvoře v průběhu oslav letošního Dne Země, úspěšně prosazuje třídění odpadu na své škole či vytvořil krátký a velmi kvalitně zpracovaný film o třídění odpadů, který dokonce studenti přihlásili do soutěže na Mezinárodní filmový festival Ekofilm 2005.

 

Na stříbrné pozici skončil tým Gymnázia Jana Nerudy, který například prosadil třídění odpadů ve své škole, změřil ekologickou stopu jedné ze tříd či provedl veřejnou anketu o třídění odpadů se 60 respondenty. Studenti rovněž vytvořili ze všech nejúspěšnější tiskovou zprávu, která měla ohlas v médiích - na jejím základě vyšel článek v Lidových novinách.

 

Třetí místo obsadili studenti Gymnázia Budějovická. Ti ve svém průzkumu oslovili zaměstnance tří významných firem s otázkou, jak se staví jejich zaměstnavatelé k třídění odpadů. Anketou na stejné téma rovněž oslovili 74 svých spolužáků. "Zajímavé bylo, že téměř 99 procent našich studentů ví, že v jejich okolí jsou sběrná místa na tříděný odpad, ale opravdu ho třídí jen 68 procent z nich," říká jeden z členů týmu Radek Doubrava.

 

Na čtvrtém místě skončil tým Střední technické školy Hlavního města Prahy, kteří zaujali mj. jak velkou aktivitou v průběhu celé soutěže, tak například zajímavými módními návrhy, vytvořenými právě z odpadů, které již prezentovali na několika módních přehlídkách. Páté místo obsadilo Gymnázium Jižní Město, kteří rovněž natočili svůj film, ale také vytvořili speciální internetové stránky svého ekologického týmu. Šestá nejlepší příčka patří hornopočernickému Gymnáziu Chodovická, kteří prosadili na své škole začátek třídění odpadů či chystají vnitroškolní kampaň pro třídění odpadů s využitím hesel jako "Kdo netřídí, není Čech! Třiď! Třiď! Třiď!", či "Kdo netřídí papír, vyroste z něj tapír!".

 

Poznámky:

[1] Soutěž proběhla díky finanční podpoře a ve spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy a podílely se na ní rovněž Ministerstvo životního prostředí, CENIA - Česká informační agentura životního prostředí, Pražské služby, a.s. a Správa Krkonošského národního parku.

 

Další informace:

http://www.arnika.org

http://www.gjp1.cz

http://www.gjn.cz

http://www.gybu.cz

http://www.sts-radlicka.cz

http://www.gjm.cz

http://www.eko.unas.cz

http://www.gymnchod.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů