Sobota, 20. dubna 2024

Rumunsko: ekologické příležitosti

Rumunsko: ekologické příležitosti
Rumuni investují prostředky z evropských fondů do ekologie. Uplatnění na tamním trhu tak mohou nalézt čeští dodavatelé špičkových zařízení a technologií na ekologické čistění odpadních vod, úpravy pitné vody a vodních čerpadel.
Čeští vodohospodáři se rovněž budou ucházet o projekty v rámci příprav rozsáhlých stavebních prací spojených s povinností rumunské strany implementovat rámcovou směrnici EU o vodě.
"V oblasti ekologie Rumunsko představuje nenasycený trh se značným potenciálem a jakožto kandidátská země EU musí vyhovět všem unijním direktivám. V tom vidíme možnosti pro českou vývozní alianci v oblasti vodohospodářství Czech Water Alliance, která je schopna nabídnout řešení zásobování pitnou vodou, čištění odpadních vod či řešení kalového hospodářství včetně projektového zpracování a relevantního softwarového vybavení," říká Jitka Hanzlíčková, generální ředitelka agentury CzechTrade.
Financování budou Rumuni řešit jednak ze státních prostředků, ale zejména ze zdrojů předvstupních fondů Evropské unie. Ekologie, komunální vybavení a především pak čističky odpadních vod a vše, co s tím souvisí, jsou investiční aktivity, kde se české firmy mohou v Rumunsku dobře uplatnit. Struktura rumunské poptávky po dovozu z Česka je velice rozmanitá. Zahrnuje celou škálu výrobků těžkého průmyslu včetně produktů chemického průmyslu, dřeva a jiných surovin, zboží lehkého průmyslu, ale i potravinářských výrobků.
S iniciativou Evropského společenství se nyní v Rumunsku otevírá i možnost investovat do ekologických technologií.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů