Čtvrtek, 28. března 2024

Pryč s územními limity!

Pryč s územními limity!
S pokračující diskusí o koncepci české energetiky se do středu pozornosti dostávají územní limity pro těžbu hnědého uhlí. Z makroekonomického hlediska by bylo racionální tuto ekologickou regulaci zrušit. Proč?

Uhlí - nejlevnější zdroj
Hnědé uhlí zůstává pro české domácnosti a firmy dlouhodobě nejperspektivnějším energetickým zdrojem. Svědčí o tom vývoj ceny této energetické suroviny, která je od první poloviny 90. let liberalizovaná. Za uplynulých 15 let zaznamenaly ceny hnědého uhlí nejmenší nárůst ze všech hlavních energetických surovin.
Na příznivý cenový vývoj mají vliv velké dobyvatelné zásoby uhlí, které z něj činí nejvýznamnější energetickou surovinu budoucnosti. Zejména v Evropě.
Cenu uhlí drží na konkurenceschopné úrovni rovněž nízká nákladovost při výrobě elektrické energie. Produkce elektřiny v našich tepelných elektrárnách je v současnosti výrazně levnější než v jaderné elektrárně Temelín. Výrobci elektrické energie z uhlí přitom musí respektovat přísné normy Evropské unie. Nová generace hnědouhelných elektráren se může pochlubit nejen vyšším stupněm odstraňování emisí, ale také výkonnější technologií, která povede k vyšší energetické výtěžnosti hnědého uhlí než dosud. Tato skutečnost by měla udržovat nižší ceny elektřiny vyráběné z uhlí.
Územní limity těžby se stávají nejvýznamnějším regulačním faktorem, který může zpochybnit investice nejen v hnědouhelném hornictví, ale také v energetice.

Pochybné rozhodnutí vlády
Limity byly zavedeny po rozhodnutí české vlády z roku 1991 o útlumu uhelného hornictví. Již toto rozhodnutí bylo z ekonomického hlediska pochybné. V jeho důsledku rostla poptávka po náhradních surovinách, což působilo na růst jejich cen, a tím i ceny elektřiny u nás. Důvodem zavedení limitů těžby byl tlak ekologických organizací a obcí, na jejichž území se zásoby nacházejí, jakož i atomové lobby, která měla mimořádný zájem na dokončení Temelína.
V důsledku vládního usnesení o limitech těžby nelze uvažovat o pokračovaní těžby za jejich hranicemi, a tudíž ani dotěžit již v současnosti využívané hnědouhelné lomy. Tato skutečnost se neprojeví jen v nepřirozeně a nekompromisně postupujícím útlumu hnědouhelného hornictví, dalším růstu nezaměstnanosti v severozápadních Čechách, ale také v dražší energii pro nás všechny, protože budeme utlumovaný levnější energetický zdroj nahrazovat dražšími.

Vždyť se lze dohodnout
Jedinou hrozbou pro obyvatelstvo zůstává nebezpečí vyvlastnění pozemků nad potenciálními zásobami uhlí ve veřejném zájmu. Tento projev státní zvůle a zároveň neschopnosti dohodnout se s vlastníky nemovitostí by ale mohl odstranit dobrovolný závazek těžebních společností o vykoupení nemovitostí na smluvním základě.
Zrušením územně ekologických limitů se vytvoří podmínky pro ekologické podnikání, vznik nových pracovních příležitostí, růst poptávky po dodatečném zboží a službách nabízených podnikateli z regionu (poptávka po bytech, dopravních, hostinských službách apod.), růst příjmu obyvatel, a tím i jejich výdajů. Zaostávající region se začne měnit v prosperující oblast s lepšími životními podmínkami pro své obyvatele.
Autor, děkan Fakulty národohospodářské VŠE, je prezidentem Liberálního institutu
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů