Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise potvrdila, že do systému obchodování emisemi zatím nebude zahrnut žádný další sektor, tedy ani letecká doprava. O rozšíření systému obchodování emisemi lze uvažovat až poté, kdy bude možné zhodnotit fungování a dopady současného systému, nejdříve v roce 2013

Svitavsko - Ekologické farmy dostávají zabrat. Od dubna někteří zemědělci marně čekají na státní dotace za to, že nepoužívají chemická hnojiva a pesticidy. Předseda Regionálního centra PRO-BIO, svazu ekologických zemědělců František Chlad říká, že zhruba polovina farmářů dostala peníze před měsícem. Potíže mají zejména ti, co nesplnili požadavky agroenviromentálního programu. "Z něho dostávají podporu zemědělci na údržbu pastvin, za pěstování meziplodin nebo ochranu chřástala polního," nastiňuje podmínky František Chlad. Ekologické hospodaření dává podle předsedy svazu šance pro trvale udržitelný rozvoj krajiny, chov dobytka a pěstování rostlin bez chemických hnojiv. Na Svitavsku registrují ve svazu pouze jednoho farmáře v Koclířově, a to Jana Látala. Krach mu nehrozí, protože peníze dostal včas. O vstup do svazu Pro-Bio usiluje hospodář z Dolního Újezdu.

Příbramsko - Včera začalo astronomické léto a jeho počátek poznamenal nedostatek vláhy. Srážkový deficit roste prakticky od extrémně horkého a suchého léta v roce 2003. Kvůli zvýšenému riziku lesních požárů drží lesníci požární hlídky v týdnu, ale pochopitelně i o víkendech. Ve středních Brdech mají požární služby lesníci již od prvního dubna podle počasí. Vždy jeden zaměstnanec hlídá svěřený lesní úsek i na pozemcích státního podniku Lesy ČR. Meteorologové sice na dnešek předpověděli přeháňky, ale vlivem vysokých teplot vyschne zem i hrabanka v lesích záhy po dešti.

Ústí nad Labem - Celkem 24 706 tun komunálního odpadu vyhodili v minulém roce obyvatelé Ústí nad Labem. "Z tohoto množství bylo vytříděno 1 164 tun využitelných surovin, 140 tun nebezpečného odpadu, 1 355 tun objemného odpadu," upřesnil mluvčí města Knotek. Ústečané na plné čáře vítězí v množství vyhozeného papíru, které rok od roku stoupá. Nebezpečným odpadům v kontejnerech vévodí lednice, za nimi jsou znečištěné obaly a baterie s akumulátory. Roční poplatek za odpad loni činil 420 korun na osobu s trvalým pobytem v Ústí nad Labem, a to bez ohledu na věk. "Na nakládání s komunálním odpadem město vyhradilo částku 55 332 korun. Finanční náklady byly zajištěny kromě poplatků z rozpočtu města a obvodů. Přispěly také Technické služby města Ústí nad Labem," přiblížil.

Švédsko uzavřelo druhý blok a tím i celou jadernou elektrárnu Barsebäck. Vyhovělo tak referendu z roku 1980 (tedy ještě před černobylskou katastrofou v roce 1986), které rozhodlo o ukončení jaderné energetiky v ekonomicky přijatelném časovém horizontu. I tak v tomto severském státě zůstává v provozu deset reaktorů, z nichž poslední má přestat pracovat po roce 2020. Dodávají zemi téměř polovinu elektřiny.
Pozoruhodné však je, že mezitím se nálady obyvatel změnily. Podle průzkumů si už přeje ukončení provozu všech jaderných elektráren jen deset procent švédských občanů. Vzrostly totiž obavy z globální změny klimatu, k níž přispívají emise oxidu uhličitého, který vzniká při spalování fosilních paliv, ale ne v jaderných elektrárnách. Švédská vláda však předpokládá, že energii z jaderných reaktorů postupně nahradí ekologičtějšími obnovitelnými zdroji.

Ústecká potravinářská firma Setuza investuje do zvýšení produkce metylesteru řepkového oleje (MEŘO), který se používá při výrobě bionafty, téměř miliardu korun. V Ústí společnost vybuduje nový závod, kapacity rozšíří v Mydlovarech u Českých Budějovic a v Olomouci. Setuza se tak stane nejvýznamnějším tuzemským zpracovatelem zemědělské produkce pro nepotravinářské účely. Roční kapacita nového ústeckého provozu má být sto tisíc tun. V Mydlovarech a Olomouci se po úpravách ročně vyrobí šedesát tisíc tun metylesteru.

Stále, a to až do 4. července se v chráněných územích přírodního areálu botanické zahrady hl. města Prahy můžete setkat se třicetihlavým stádem ovcí a koz, které spásá náletové keře a starou trávu, jež by se jinak musely ve strmém terénu jen velmi obtížně kosit. Majitelkou stáda je Viola Strnadová, která na své čtyřnohé miláčky dohlíží 24 hodin denně.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů