Čtvrtek, 28. března 2024

Spalovna už nejspíš nestihne požádat Unii o miliardu korun

Spalovna už nejspíš nestihne požádat Unii o miliardu korun

Spalovna odpadů na půli cesty mezi Pardubicemi a Hradcem Králové měla být největším projektem východních Čech podpořeným z evropských peněz. Ale nejspíš nebude. Ruce pryč od ní dávají obě krajská města.

Východní Čechy - Zastupitelé Pardubic rázně odmítli účast města na výstavbě spalovny odpadu v Opatovicích nad Labem. Jejich dvoutřetinové "ne" projekt za 2,2 miliardy korun vážně ohrozilo, možná i definitivně pohřbilo.

Vypadá to totiž, že kraj nestihne na podzim podat žádost o dotaci z EU. "Zkusíme najít jiného partnera," nevzdává se radní Pardubického kraje Petr Šilar. Dnes bude o situaci jednat se svými kolegy na hejtmanství.

Zastupitelé: Je dost času

Evropské komisi se projekt spalovny vcelku líbil. Unie by na něj z kohezního fondu mohla uvolnit až 1,4 miliardy korun. Ovšem to by podklady musely být podány do letošního září, v příštím plánovacím období kohezní fond s penězi pro ČR nepočítá.

Pardubičtí zastupitelé projekt odmítli především proto, že prý nemají dostatek údajů o spalovně.

"Proto tlačit na okamžitou výstavbu spalovny není zodpovědné, nemáme dostatek informací především o ekonomice provozu takového zařízení. Už na krajském zastupitelstvu jsem hlasoval proti," uvedl Václav Snopek.

Další pardubický zastupitel Jaroslav Mojžíš, který nahradil odstoupivšího poslance Miroslava Váňu, navrhoval odložit jednání nejméně o pět let.

"Problém se skládkováním odpadu bude aktuální tak v roce 2015, máme na rozhodnutí dost času," řekl Mojžíš. Definitivně pak pohřbil možnou účast města na výstavbě spalovny primátor Jiří Stříteský.

Proti aroganci moci

"Netýká se nás to, opatovická spalovna by stála mimo území našeho města. Obce v jejím okolí jsou zásadně proti a bylo by arogancí moci, kdybychom my rozhodovali o tom, že někomu za barákem postavíme spalovnu," řekl pardubický primátor Stříteský. Petice proti stavbě spalovny podepsaly čtyři tisíce lidí.

Zastánci spalovny tvrdí, že skládkování bude v EU zakázáno do pěti let, a pak stejně nezbyde nic jiného než vybudovat spalovnu.

Jaroslav Mojžíš: Navrhuji odložit jednání nejméně o pět let.

Jiří Stříteský: Netýká se nás to, spalovna by stála mimo město.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů