Pátek, 29. března 2024

Sucho začalo kosit úrodu, ničí už i lesy

Sucho začalo kosit úrodu, ničí už i lesy

Léto začalo tropickými teplotami a hlavně nedostatkem vláhy. Zemědělci se obávají o úrodu a chovatelé skotu už přikrmují senem, které mělo být na zimu. Několik roků za sebou trvající extrémně horká léta ničí a oslabují lesy.

KAREL HUTR

Příbramsko - Suchem pukající zem, sluncem sežehnutá tráva a napůl vyschlá koryta potůčků. To je obrázek prvních dnů tohoto léta.

Úrodu spalují paprsky

Meteorologové přitom předpovídají, že i nadcházející období až na občasné bouřky s přeháňkami bude celkově skoupé na srážky, avšak teplotně nadprůměrné. Že podobné počasí nepřeje houbám, je poslední problém, který s sebou horké léto přináší. O tom vědí své zemědělci, ale i lesníci. Posečené louky a také pastviny spaluje žhavé slunce, místy už se sucho podepsalo na obilí.

"Už musím na pastvinách přikrmovat skot senem, tráva neroste a v poli začala zasychat i bramborová nať," shrnul problémy, které už napáchalo počasí, soukromý zemědělec ze Sedlice Gabriel Synek. Situace se začíná podobat extrémně horkému a suchému létu v roce 2003. Od této doby a vlastně i několik let dopředu se projevuje vláhový deficit. Oslabené stromy z předchozích roků stále odumírají a snáze podléhají různým chorobám nebo škůdcům.

Sucho a houby ničí lesy

"Vláhový deficit se skutečně projevuje zhruba posledních pět roků a není to patrné jenom na prosychajících stromech," potvrdil jinecký lesník Josef Drmota.

"Ani v lesích není dostatečná zásoba spodních vod a potoky protéká zhruba polovina běžného množství vody. Prakticky prázdné jsou různé strouhy a stružky, vysychají i některé lesní studánky," doplnil Drmota. Dále upozornil, že lesníci stále v porostech nalézají další zasychající stromy, které byly oslabené extrémními teplotami a suchem v předchozích letech. Problémem v lesích kromě kůrovců a jiných škůdců začíná být i zvyšující se výskyt dřevokazných hub, z nich ponejvíce václavek. Sucho a sluneční žár nesužuje jenom smrky, ale už i buky.

Ubývá voda v nádržích

Několik roků po sobě suchá léta začínají přidělávat vrásky na čele i vodohopodářům. Vodní nádrže v Brdech, ze kterých je odebírána voda pro obce na Příbramsku, prozatím stačí.

"Nyní sice klesly jejich hladiny asi o dvacet centimetrů, ale na zásobování vodou to zatím nemá vliv," informoval nás manažer Svazku obcí pro vodovody a kanalizace Lubomír Mixl. Připustil však, že zvláště o víkendech, kdy se do vesnic sjedou i chalupáři a začínají napouštět bazény a zalévat zahrádky, místy voda skutečně dojde.

"Otočit kohoutkem, ze kterého pak teče životadárná tekutina, je prostě nedoceněným komfortem. Ale ono to vlivem současných suchých let nemusí být za pár roků taková samozřejmost. Jenomže to si lidé uvědomí, až když do vesnice přijede cisterna," doplnil Josef Benda ze svazku.

"Lidé se zatím radují, když moderátor počasí oznámí, že nás čeká slunečný a horký den, ale nejenom my, ale především zemědělci a lesníci to vidí poněkud jinak," dodal Benda. Kvůli nebezpečí požárů drží lesníci požární hlídky po celý týden a o víkendech. Prozatím žádná omezující opatření kvůli vstupu do lesních porostů nejsou.

"Počty výjezdů k požárům jsou prozatím v normě. Naštěstí jsme doposud neměli žádný rozsáhlý oheň v lese," potvrdil ředitel příbramského hasičského záchranného sboru Jiří Heinrich. Správce meteorologické stanice v Rožmitále Hubert Hoyer uvedl, že k včerejšímu dni spadlo 15 milimetrů srážek.

"To je opravdu velice málo, i když není konec měsíce, protože dlouhodobý červnový průměr je asi 78 milimetrů," doplnil Hoyer.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů