Pátek, 29. března 2024

Blesky v Česku zabíjely a ničily

Blesky v Česku zabíjely a ničily

Pětačtyřicetiletý muž zahynul v sobotu v podvečer u Benešova u Prahy po zásahu bleskem. Byl na místě mrtev. Novinkám to v neděli potvrdila mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková.

BENEŠOV - "Případ byl hlášen v 17,35 hodin. Muže zasáhl blesk na golfovém hřišti, byl mrtev na místě, jednalo se o zástavu srdce," sdělila Janečková.

"V případech zasažení bleskem je smrtelnost čtyřicetiprocentní," doplnila. "Nastávají také popáleniny i neurologické potíže."

Janečková dále sdělila, že podle jejích informací byl muž cizinec. "Buď Němec nebo Brit," řekla mluvčí.

Blesky na jihu Moravy zničily 4 domy

Kromě této tragédie zavinila noční bouřka také materiální škody na jižní Moravě. Blesky zapálily tři chaty na Brněnsku a jeden rodinný dům na Hodonínsku. Při požárech nebyl nikdo zraněn, škoda se pohybuje od 10 do 30 tisíc korun a jedná se především o zničené střechy.

Hasiče překvapilo především množství zásahů. "Tolik požárů od blesků za jedinou bouřku tady nikdo nepamatuje," řekl operační důstojník brněnských hasičů. Připustil, že chaty nejsou proti bleskům dostatečně chráněné, protože většina není vybavena hromosvodem. Mimo lidská obydlí blesky zasáhly také jednu trafostanici a sloup elektrického vedení na Vyškovsku.

Požárem lehla i základna České speleologické společnosti v Luké na Olomoucku. Požár, který likvidovali hasiči po celou noc, způsobil jeskyňářům škodu 800 000 korun.  "Dům měl rozlohu 20 krát 20 metrů. Při požáru shořela střecha, krovy a 50 procent stropní konstrukce. Příčinou požáru je pravděpodobně úder blesku," uvedl operační důstojník olomouckých hasičů.

Hasiči museli také likvidovat desítku popadaných stromů a odčerpávat vodu ze zatopených sklepů. Na bouřky v sobotu upozornili meteorologové. [celá zpráva] Spolu s nimi na území ČR přišla v noci na neděli i studená fronta.

Novinky
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů