Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rieka Jordán, o ktorej kresťania veria, že v nej sv. Ján Krstiteľ pokrstil Ježiša, je veľmi znečistená splaškami a po desiatkach rokov vojenských konfliktov a intenzívneho využívanie v poľnohospodárstve jej hrozí vysušenie.
Ešte začiatkom 60. rokov pretieklo Jordánom ročne okolo 1,3 miliardy kubických metrov vody z Galilejského jazera až do Mŕtveho mora, konštatuje sa v správe izraelsko-palestínskej environmentálnej organizácie Friend of the Middle East (FOEME).
Avšak priehrady, kanály a odvodňovacie stanice postavené Izraelom, Sýriou a Jordánskom, ktorých účelom bolo zabezpečiť vlahu pre úrodu a zdroje pitnej vody, zredukovali prietok Jordánu až o 90 percent na súčasných 100 miliónov kubických metrov ročne.

Českobudějovicko / Šumava - Mrtvou sezonou nazval včera Rudolf Mašek z mykologického klubu stav v lesích. Nerostou.
"Přišel vítr, který les vysušil, takže se nestihlo vytvořit podhoubí," vysvětlil. "Možná na okrajích lesa někdo něco najde, ale uvnitř ne. Rozhodně to není na výlet s košíkem," kroutil hlavou.
"Příští týden má ale začít pršet, bude bouřkové počasí, které je pro houby ideální, takže snad se to zlepší," neztrácí pro tuto sezonu hlavu. Houbaři by tak pro první letošní úrodu mohli vyrazit v půli července.
Lepší situace by mohla nastat na Novohradsku, oblast je ale v porovnání s Českobudějovickou pánví velmi chladná.
Ani Šumava nenabídne houbařský ráj. "Situace je zde obdobná, houby ale vyrostou později, počítáme tak v srpnu," dodal.

Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku Evropského parlamentu vyzval Evropskou komisi, aby stanovila závazný cíl pro obnovitelné energie, a to 25 % z celkové spotřeby energií v roce 2020. Současný cíl stanoví podíl obnovitelných zdrojů energií na výrobě elektrické energie ve výši 22,1 % v roce 2010. To znamená podíl těchto zdrojů na celkové spotřebě v roce 2010 12 % - včetně vytápění a dopravy.

V EU 15 se v období 1995 - 2003 snížily emise CO2 z nových osobních vozů o 11,8 %. Výsledků bylo dosaženo na základě dobrovolného závazku automobilového průmyslu a ve spolupráci s výrobci automobilů z Japonska a Koreje. Cílem je dosáhnou v letech 2008/9 úrovně emisí 140 g/km.

Ředitel Správy ochrany přírody Petr Dolejský jmenoval do funkce vedoucího Správy chráněné krajinné oblast Český kras Petra Hůlu.

Vůbec největší dánská firma prý již deset let ignoruje mezinárodní zákony a vytrvale znečišťuje moře, aniž by za to byla jakkoli postižena. Podle deníku Ekstra Bladet jde denně až o tunu ropy, která se volně vlévá do Severního moře.
Své údaje list čerpá z nové zprávy dánského Státního úřadu pro životní prostředí. Z dokumentu mimo jiné vyplývá, že dvanáct dánských těžebních ropných plošin v Severním moři, z nichž deset patří obří firmě A. P. Möller-Maersk, od roku 1994 soustavně překračuje povolené hranice úniku ropy při její těžbě. Ani v jednom případě však dozorčí orgány ze státní správy ještě nezasáhly, zdůraznil Ekstra Bladet.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů