Pátek, 29. března 2024

V Evropě sílí stavební dozor, v Česku ne

V Evropě sílí stavební dozor, v Česku ne
Černovlasý Číňan zavěšující žulové obklady na sokl budovy má na sobě červenou přílbu, žlutooranžovou vestu a na hrudi reflexní terčík s černým kódem profese.
"Identifikace a ochranné prostředky jsou základem bezpečnosti práce. Pokud subdodavatelé nevyhoví našim nárokům, dostávají vysoké pokuty," řekl HN Hakan Skotte, manažer pro ekologii, kvalitu a bezpečnost práce firmy Skanska na stavbě budoucího švédského ředitelství farmaceutické společnosti Pfizer v lesích asi deset kilometrů od Stockholmu. Na rozlehlé stavbě v přepočtu za padesát miliónů eur nejenže nenajdete dělníka bez přílby a reflexní vesty, ale není tam ani žádný stavební nepořádek. V rozestavěné budově se nekupí suť, nikde netrčí ostrá železa, materiál k zabudování je podle druhů vyrovnán na štěrkem vysypané ploše, odpad se třídí do kontejnerů.
Skanska je totiž vystavena dvojnásobnému tlaku. Pracoviště kontrolují nejen státní inspektoři bezpečnosti práce, ale navíc i kontroloři investora, tedy firmy Pfizer.
"Práce koordinátorů, kteří podléhají investorovi, se vyplácí," uvedl ředitel komunikace Skansky Peter Gimbe. Zatímco v roce 2003 zahynulo při dopravních nehodách na stavbách firmy ve Švédsku šest lidí, loni už jen dva.
Doporučení Evropské komise, které na stavbách v unii zavádí investorem placené kontrolory, takzvané koordinátory bezpečnosti práce, se stalo zákonem nejen ve Švédsku, ale platí i v Dánsku, Itálii, Francii či Německu.
V Česku měli koordinátoři fungovat již od vstupu země do EU. Jejich legalizaci však parlament loni dvakrát zamítl. Nyní připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí třetí verzi zákona.
"Je to nesystémové opatření. Mělo by jít o možnost, ne o zákonný příkaz," tvrdí generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. Podle propočtů svazu by stát za koordinátory zaplatil ročně asi čtvrt miliardy korun, soukromí investoři pak dalších 650 miliónů.
Dosud je za bezpečnost odpovědný stavbyvedoucí, zaměstnanec dodavatele. Podle nového zákona se má odpovědnost přenést i na investora. Koordinátor by měl už ve fázi projektu doporučovat materiály a pracovní postupy, které nejlépe vyhovují hlediskům bezpečnosti práce. Přímo na staveništi by pak měl organizovat a kontrolovat spolupráci dodavatelů.
Cílem je pokles počtu pracovních úrazů, tedy i nákladů na zdravotní pojištění a odškodnění. Například v roce 2000 se v Česku ve stavebnictví zranilo téměř sedm tisíc lidí, 47 z nich smrtelně. Ztráta dosáhla 21 miliard korun.
"Statut koordinátora bezpečnosti práce, ochrany životního prostředí a kvality jsme dobrovolně zavedli již loni," připomněl Milan Vacura, ředitel odboru řízení jakosti firmy Skanska CZ. Po roce klesl počet úrazů ve firmě o 35 procent, mírně vzrostl podíl tříděných odpadů. Podle pravidel Skansky totiž koordinátor navrhuje bonusy nebo naopak sankce pro pracovníky vedení staveb a projektů.
"Stačilo několik menších pokut a lidé si na bezpečnost, kvalitu a ekologii začali dávat mnohem větší pozor," dodal Vacura.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů