Středa, 24. dubna 2024

Spor o lesy se vyhrotil, firmám vadí nový tendr

Spor o lesy se vyhrotil, firmám vadí nový tendr
Podmínky klíčového tendru státních Lesů vyvolávají velký odpor podnikatelů, kteří zakázky v celkové hodnotě stovek miliónů korun chtějí získat. Výběrové řízení, vyhlášené minulý týden na téměř čtyřicet procent ploch státního podniku, tak ještě prohloubilo dosavadní krizi v lesnictví.
"Kritéria výběrového řízení jsou ještě horší, než u předchozího prvního tendru na 17 procent ploch. Už ten byl přitom neprůhledný," říká ředitel asociace lesnických firem Jiří Kořínek.
Firmy se dnes scházejí, aby se dohodly na společném postupu proti Lesům ČR.

Cena nemá velkou váhu

Podnikatelé upozorňují především na to, že kritéria pro přidělení zakázek jsou velmi subjektivní.
Nabízená cena má totiž váhu jen padesát procent. Dalších 40 procent představují takzvané reference - čili to, jak se firma zdá či nezdá výběrové komisi vhodná.
Oproti minulému tendru se váha ceny sice o pět procent zvýšila na úkor referencí, ale úředníci si vzali do ruky jiný nástroj, jímž mohou firmě znemožnit vítězství. Mohou - a nemusejí - totiž zohlednit, zda v uplynulých třech letech vedla se státními Lesy nějaké reklamační řízení.
"Reklamace ovšem řešíme skoro denně, těm se nevyhne nikdo. Takže když si úředníci zamanou, mohou prakticky kohokoliv v tendru vyřadit," říká Václav Šebek, ředitel největší lesnické firmy CE Wood. Té se také nejvíce dotkla změna lesnické politiky Ministerstva zemědělství, jež hodlá získat pro státní podnik větší profit především zvýšením podílu na obchodu s dřevem. V prvním tendru CE Wood zcela propadl.
"Stále poukazujeme na to, že se státní podnik nedrží zákona o zadávání zakázek," přidává se ke kritice například i Jan Mičánek, majitel firmy Less, jež naopak v předchozím tendru uspěla nejlépe.
Všechny firmy se přitom o zakázky ucházejí i přesto, že soutěž kritizují - jsou na Lesích často existenčně závislé.

Lesy: Podmínky jsou rovné

Státní podnik trvá na tom, že tendr je průhledný a podmínky rovné pro všechny. Zákona o veřejných zakázkách se podle mluvčího Lubomíra Šálka nedrží na doporučení právníků proto, že lesnictví je specifické.
Otevřeně informovat o tom, proč firma vyhrála, či naopak byla vyřazena, neumožňuje podle něj důvěrnost informací, jež jsou uváděny v nabídkách.
"Cílem všech subjektů podnikajících na trhu by měla být především kvalita jejich práce," říká pak Šálek na dotaz, proč poukaz na reklamaci, při podnikání zcela běžnou, může některou firmu ze soutěže vyřadit. "Naše nová koncepce smluvních vztahů je transparentní, a také úspěšná," shrnuje Šálek.
Nová koncepce se ovšem může dočkat výrazné revize už po příštích parlamentních volbách. "Připravuji se svým týmem kroky, které dají lesnímu hospodářství nová, jasná pravidla," tvrdí totiž Jiří Papež, člen dozorčí rady Lesů a stínový ministr zemědělství ODS.

Proč kritizují lesnické firmy výběrové řízení

Tendry nejsou průhledné
Státní podnik Lesy nezveřejňuje důvody, proč získala určitá firma zakázku a jiná nikoliv. Proti rozhodnutí přitom není odvolání.
Státní firma se neřídí příslušným předpisem, tedy zákonem o zadávání veřejných zakázek.
Výběr je subjektivní
Nabízená cena má v kritériích pro přidělení zakázky váhu jen 50 procent, 40 procent tvoří takzvané reference.
Chybí komunikace
Ministr zemědělství Petr Zgarba se vyhýbá jednání se zástupci podnikatelů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů