Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

USA hodlají poprvé od konce studené války vyrábět mimořádně radioaktivní plutonium 238.
Napsal to včera list The New York Times s odvoláním na manažery projektu, podle nichž bude nové plutonium použito především k tajným misím.
Podle listu plutonium 238 v minulosti pohánělo špionážní zařízení. Šéf radioizotopových energetických systémů na ministerstvu energetiky Timothy Frazier v rozhovoru s listem popřel, že by tyto tajné mise zahrnovaly jaderné zbraně, satelity nebo zbraně ve vesmíru.
V rámci programu, který vyvolává obavy mezi ekology, má být vyrobeno během 30 let 150 kilogramů plutonia 238. Výroba by mohla stát 1,5 miliardy dolarů a jejím vedlejším produktem by mohlo být více než 50 000 sudů nebezpečného radioaktivního odpadu, napsaly The New York Times.

U Knínic na Ústecku prorazili stavbaři západní tubus tunelu Libouchec na trase dálnice D8. Tubus měří 454 metrů a při jeho ražení dělníci vyvezli 400 tisíc metrů krychlových horniny. Práce na ražbě začaly se zhruba tříměsíčním zpožděním údajně kvůli odvolávání ekologických organizací proti stavbě. Na ražbě se střídalo 15 tunelářů ve třech směnách.

Meziroční růst tržeb z 1,067 na 3,040 miliardy vykázala akciová společnost Marius Pedersen, která se zabývá likvidací komunálního odpadu a jeho skládkováním ve východních Čechách. Firma má bezmála dvě desítky dceřiných společností, které operují také v severních Čechách a na Moravě. Společnost také bezmála čtyřnásobně zvýšila zisk z předloňských 57,5 na 217 miliónů korun. Vyplývá to z účetní uzávěrky zveřejněné v Obchodním věstníku.

Evropská komise zveřejnila výroční zprávu o emisích CO2 uvolňovaných z nových aut. V porovnání s rokem 1995 poklesly v roce 2003 emise CO2 u nových osobních vozidel prodávaných v EU15 o 11,8%, tj. na 163 g/km. Automobilový průmysl se dobrovolně zavázal, že do roku 2008 (v případě asijských výrobců do roku 2009) dojde ke snížení emisí na 140 g/km.

Rada EU vyjádřila souhlas se strategií postupného zákazu exportu mědi z EU do roku 2011, kterou předložila Evropská komise. Rada EU ve svém prohlášení uvádí, že si je vědoma environmentálních a sociálních dopadů (např. nakládání s důlním odpadem či potřeba vytvořit nové příležitosti pro podnikání a zaměstnanost), jež jsou následkem zavření rtuťových dolů, a vyzývá Evropskou komisi k předložení návrhů na podporu projektů, jež se těmito problémy zabývají.

Rada EU zamítla všech 8 návrhů Evropské komise týkajících se geneticky modifikovaných organismů. V těchto návrzích je obsažen požadavek na zrušení zákazů či omezení (tzv. národních ochranných klauzulí), které aplikují Rakousko, Francie, Německo, Řecko a Lucembursko na 8 autorizovaných geneticky modifikovaných produktů. Stalo se tak poprvé, co Rada dosáhla kvalifikované většiny ve věci návrhu Evropské komise v této oblasti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů