Pátek, 19. dubna 2024

Nad bývalou skládkou visí otazník

Nad bývalou skládkou visí otazník

Žďárek - Dlouhodobé nepříjemnosti má Žďárek s černou skládkou. Nezákonnou skládku už se tu sice v posledních měsících podařilo v podstatě úplně zlikvidovat, někteří lidé na ni ale byli za léta, co tu stála, navyklí a menší hromádky odpadu sem někteří výtečníci ještě občas přivezou. Vystavují se přitom riziku vysokých pokut. Inspekce životního prostředí už tu několikrát úřadovala.

"Černou skládku tu kdosi založil už v osmdesátých letech a od té doby tu byla až donedávna. Nechali jsme zpracovat projekt asanace, a protože si likvidace skládky žádala pro nás nereálné náklady dva a půl milionu korun, přistoupili jsme na oboustranně výhodnou smlouvu se stavební firmou, která začala skládku zavážet velkým množstvím hlíny z výkopových prací ze stavby," sdělila starostka Žďárku Iva Havlíková. Zavážení začalo v listopadu loňského roku, největší zavážky proběhly na počátku roku letošního.

S firmou má obec platnou smlouvu, řada lidí sem ale byla po léta zvyklá vozit odpad a pokračují v tom. "Byly tam navezené i hromádky z koleček, " poznamenala starostka.

S bývalou skládkou jsou trvalé problémy. Několikrát ji obec musela nechat srovnat. V současnosti je plocha skládky zarovnaná a vysvahovaná. "Trvale je tam cedule se zákazem zakládání skládky, dříve tam byla závora i brána. Ty ale nefungovaly, protože jsou tam pozemky, které musejí být přístupné," uvedla Iva Havlíková.

V současnosti obec řeší, jak s pozemkem bývalé skládky naložit, protože samotné hrozby sankcemi proti nezákonným navážkám nestačí. I když už tu na základě udání několikrát byla Inspekce životního prostředí. "Ideální by prozatím bylo pozemek oplotit. V současné době je zarovnán a bude zaset travou," doplnila starostka.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů