Pátek, 19. dubna 2024

Liberecký magistrát nakonec uklidil skládku na cizím pozemku za vlastní

Liberecký magistrát nakonec uklidil skládku na cizím pozemku za vlastní

Liberecký magistrát uklidil v Jizerských horách velkou nepovolenou skládku odpadů. Stavební, domácí i nebezpečné odpady stihl odstranit těsně před vánočními svátky a začátkem hlavní zimní sezony. Černá skládka se rozkládala na soukromém pozemku vedle jedné ze dvou hlavních silnic, jež vedou z Liberce do rekreačního střediska Bedřichov.

„Likvidace skládky v okrajové části města Kateřinky nás stála zhruba 100.000 korun,“ uvedl tajemník magistrátu Marek Řeháček. Odpady se povalovaly těsně vedle frekventované vozovky a zabíraly plochu přibližně 50 metrů dlouhou a 15 metrů širokou. Šlo kromě jiného o velký nábytek a o vysloužilé lednice.

„Něco podobného se už vidí málokdy. Vždycky když jsem jel do Bedřichova, ptal jsem se v duchu, co asi na takovou spoušť říkají zahraniční turisté ze západní Evropy,“ podotkl Josef Marek z Liberce.

Podle Řeháčka sice radnice jednala o úklidu s majitelem pozemku, ten ale na výzvy vůbec neodpovídal. Nakonec magistrátu nezbylo nic jiného, než aby nepořádek zlikvidoval za své peníze. „Zadarmo nám pomohla hrádecká firma Jostav, odpady naložila a odvezla. Ušetřili jsme díky ní 30.000 korun,“ konstatovala mluvčí magistrátu Alexandra Bednárková.

Majitel pozemku není z Liberce a nedokáže si ohlídat, aby mu tam obyvatelé a podnikatelé odpady znovu nenavozili. Radnice se proto o ostrahu problémového místa postará za něj. Před bývalou nelegální skládku již dělníci postavili velké kameny, aby se na pozemek nikdo nedostal autem.

„Místo budou často kontrolovat i městští policisté. Umístili jsme tam také varovné cedule o zákazu skládky,“ upozornil Řeháček. Ještě v průběhu úklidu skládky tam totiž znovu někdo navezl mrazicí boxy. Radnice ovšem získala důležité stopy, které ji snad dovedou k pachateli. Podnikatelům hrozí od radnice pokuta až 300.000 korun, od České inspekce životního prostředí dokonce až deset milionů.

Pokud by na černou skládku vyvezl odpady ze své domácnosti běžný obyvatel, pokuta od magistrátu by činila až 50.000 korun.

Nepovolená skládka v Kateřinkách začala vznikat již v roce 2000. „V Liberci přitom nabízíme obyvatelům i podnikatelům dost možností k legální likvidaci odpadů,“ prohlásil Řeháček.

ZDROJ:http://www.mesicniklibereckykraj.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů