Úterý, 16. dubna 2024

Děti už ftaláty neohrožují, pacienty však stále ano

Děti už ftaláty neohrožují, pacienty však stále ano

PRAHA/BRUSEL - „Máme velkou radost, že evropský parlament (EP) rozhodl o zákazu použití ftalátů v hračkách. Na druhé straně je třeba říci, že daleko více ftalátů než z hraček, se každodenně dostává přímo do těl pacientů při infuzích ze zdravotnických pomůcek z PVC. Doufáme tedy, že další omezení použití toxických látek se dotknou především zdravotnictví,“ okomentoval rozhodnutí evropských poslanců Marek Jehlička, tiskový mluvčí sdružení Arnika.

Na argument některých výrobců, že zákaz ftalátů může některé hračky zdražit, Arnika namítla, že je lépe zaplatit více peněz za bezpečný výrobek než méně peněz za výrobek, který ohrožuje zdraví dětí. „Zdražení navíc bude jen krátkodobé, pokud k němu vůbec dojde a pokud se nejedná v tomto případě jen o planou výhružku proPVC lobbyistů. Zákaz ftalátů totiž otevře trh alternativním výrobkům. Nejlepší by bylo, kdyby výrobci hraček úplně zapomněli na PVC, což je plast rizikový po mnoha stránkách, a obrátili se k jiným umělým hmotám (polypropylen, polyethylen, guma, silikon) či k přírodním materiálům,“ dodal Jehlička.

Připomněl, že ftaláty objevila Arnika také v některých obalech na potraviny z PVC, ačkoliv v České republice není použití ftalátů v obalech na potraviny povoleno. Viz tiskovou zprávu Arniky.

Ftaláty jsou velmi škodlivé látky, které působí nepříznivě na vývoj mužských reprodukčních orgánů a jsou toxické pro testikulární buňky, které zajišťují normální produkci hormonů a spermií. Nezanedbatelné jsou také jejich účinky na játra, ledviny, plíce a na srážlivost krve.
 
  
Zdroj: Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů