Úterý, 23. dubna 2024

Vilu i zoo vyhřeje energie z nitra země

Vilu i zoo vyhřeje energie z nitra země
Chuderov, Krásné Březno
- Unikátní tepelné čerpadlo, prakticky nevyčerpatelný a přitom ekologicky šetrný zdroj tepelné energie, právě buduje pro svůj dům v Chuderově František Sobotka, podnikatel z Mostecka.
"Je to moderní způsob vytápění, prozatím ještě finančně náročný. Náklady na něj by se měly vrátit asi do 10 let," soudil včera František Švajgl, starosta Chuderova. "Zajímavý je už samotný princip tepelného čerpadla. Vždyť z poměrně studené vody odebere teplo zařízením, pracujícím na stejném principu jako lednička. Zdarma tak vytápí rodinný domek," dodal.
Vytápět své objekty pomocí geotermální energie chce v Ústí také zoologická zahrada v Krásném Březně. "Správní budovu a nejspodnější části zahrady, kde jsou například orangutani a lachtani, takto vytápíme od letošní zimy. Na dalších objektech se pracuje," řekla včera Věra Vrabcová, pracovnice zoo.
"Původně jsem chtěl topit plynem, ale rozmyslel jsem si to. Ceny energií určitě porostou a tak se tento způsob vytápění vyplatí," řekl včera František Sobotka. "Sám s tepelnými čerpadly zkušenosti nemám. Znám ale v Ústí, ve Skoroticích dva lidi, kteří je využívají. Jen si jejich tepelné čerpadlo odebírá energii ze vzduchu, a ne z vody jako já," prozradil.
Pro dostatečné vytopení vily udělala dodavatelská firma u domu v Chuderově tři de-vadesátimetrové vrty. "V současné době je v té hloubce teplota vody 13 stupňů Celsia, v zimě to bude asi nula stupňů. A přesto díky ní ohřeji vodu pro topení na 35 stupňů, " uvedl František Sobotka.
Čerpadlo přišlo na půl milionu korun, k částce je ale ještě třeba připočítat tepelné rozvody v domě.
Způsoby vytápění z obnovitelných zdrojů budoucnosti, tedy i sluneční energii, ale podporuje Státní fond životního prostředí. Lze jej požádat o dotaci až 30 procent investičních nákladů.
"Zatím jsem dotaci nezískal, letos jsou tyto prostředky již vyčerpané. Budu o ni ale usilovat prostřednictvím firmy, která mi čerpadlo dodala a nainstalovala," dodal František Sobotka.
Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů