Úterý, 23. dubna 2024

Sanaci nezastavily ani sváteční dny

Sanaci nezastavily ani sváteční dny
Děčín/Hřensko - Nebezpečí skalního řícení nad silnicí z Děčína do Hřenska se postupně zmenšuje. Už dva týdny tam pokračuje sanace pěti nestabilních bloků. V případě jejich utržení by se na komunikaci zřítilo asi třináct tisíc kubíků pískovce.
"Jde v podstatě o pět dílčích objektů. Tři z nich budeme muset zajistit ocelovými kotvami a betonovými podpěrnými pilíři. Teď se ale hlavně soustředíme na rozebírání dvou ve svahu nejvýše položených skal," přiblížil stavbyvedoucí ústecké společnosti AZ Sanace Petr Ujfaluši.
Dosud se s použitím jednoduché mechanizace, především pneumatického kladiva, podařilo odstranit přes třicet kubíků kamene. Dalších asi dvě stě třicet kubíků pískovce musí pracovníci sanační firmy z nestabilních objektů sundat. Odstraněné balvany končí na hromadě nedaleko masivů. "Všechny tyto úkony chceme zvládnout do konce července nebo nejdéle na počátku srpna. Pak se pustíme do kotvení zbývajících tří skalních bloků," dodal stavbyvedoucí.
Do rozebírání bloků a dalších zásahů, jako je odstraňování náletových dřevin a čištění nejbližšího okolí, se denně pouští v průměru okolo deseti pracovníků. Kromě jediného dne, kdy je ze skal vyhnala bouřka, se tam práce nezastavily ani o víkendech a pokračovaly i během obou státních svátků v tomto týdnu. Nestabilní masivy zatím stále hlídají čidla, propojená se semafory na komunikaci pod svahem. V případě hrozícího nebezpečí by tak naskočila na semaforech červená a automaticky by došlo k zastavení silničního provozu z obou stran.
Sanace skal potrvá zřejmě do konce letošního roku a vyžádá si přes třicet milionů korun. Zásah převážně zaplatí z poskytnutých peněz ministerstvo životního prostředí a tři miliony korun musí přidat hřenská radnice. Obec ale potřebné peníze ve svém rozpočtu nemá. "Musíme se na úhradě našeho finančního podílu domluvit s vedením Ústeckého kraje," poznamenal starosta Josef Černý.
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů