Úterý, 19. března 2024

Dolní Lutyně projednává změny územního plánu kvůli průmyslové zóně, občané nesouhlasí

Dolní Lutyně projednává změny územního plánu kvůli průmyslové zóně, občané nesouhlasí

PRAHA/DOLNÍ LUTYNĚ – Zastupitelstvo Dolní Lutyně na Ostravsku pokračuje ve změnách územního plánu obce. Ty mají umožnit výstavbu strategické průmyslové zóny. Občané měli do konce června možnost komentovat návrh změn. Většina místních obyvatel přitom s výstavbou průmyslové zóny nesouhlasí, protože by vedla k poškození poslední části přírodní a zemědělské krajiny na Ostravsku. Sdružení Arnika podalo již dříve stížnost na Českou republiku k Evropské komisi proto, že v oblasti Dolní Lutyně nebyla kvůli průmyslové zóně vyhlášena ptačí oblast v soustavě Natura 2000.

 

„Zaráží nás, že obec pokračuje v přípravě průmyslové zóny i přes zjevný nesouhlas většiny místních obyvatel,“ říká Jiří Švidrnoch, který zastupuje signatáře petice proti výstavbě zóny. Petici podepsalo 1333 obyvatel regionu. „Na Ostravsku je řada míst, která jsou průmyslovou činností poškozena. Stát by měl spíše investovat do odstraňování starých ekologických zátěží, k umisťování nových výrobních kapacit by se měla využívat území, kde dnes zejí zchátralé tovární haly a betonové plochy. Takových míst jsou stovky. Trápí nás sice problém nezaměstnanosti, ale zabrání posledního koutu divoké přírody na Ostravsku pro průmyslovou zónu je pro nás absolutně nepřijatelné,“ vysvětluje Švidrnoch.

 

Podle podkladů pro jednání zastupitelstva Dolní Lutyně je hlavním důvodem pro výstavbu strategické průmyslové zóny vysoká nezaměstnanost v regionu a očekávaný vznik šesti tisíc nových pracovních míst. „Zarážející je ale skutečnost, že má zmizet poslední kout přírody kvůli areálu, o němž podle dokumentace není jasno, kdo a jak ho bude využívat,“ podotkl Martin Skalský ze sdružení Arnika. Zpracovatel změny územního plánu přímo v textu upozorňuje na skutečnost, že umístění průmyslové zóny je porušením směrnic EU o vymezení soustavy chráněných území Natura 2000 a může být napadeno u Evropského soudního dvora.

 

Poslední termín podání připomínek k zadání změn územního plánu Dolní Lutyně uplynul koncem června. Občané ve svých podáních většinou požadovali, aby bylo okolí obce vymezeno jako „nezastavitelné území určené pouze pro účely zemědělské výroby“. Místní obyvatelé se vedle zničení přírodní oblasti obávají také toho, že průmyslová zóna má ležet v záplavovém území řeky Olše a při případné povodni může ohrozit okolní obce. Výstavba by navíc zlikvidovala fungující zemědělské farmy v blízkosti Dolní Lutyně.

 

V souvislosti s přípravami strategické průmyslové zóny Dolní Lutyně se budou muset projednávat změny územích plánů také pro obec Dětmarovice a město Bohumín. Sdružení Arnika spolu s Českou společností ornitologickou podalo na podzim 2004 stížnost k Evropské komisi na porušení směrnic EU na Českou republiku. Česká vláda totiž odmítla v oblasti Dolní Lutyně vyhlásit ptačí oblast Heřmanský stav – Stružka – Poolzí s odůvodněním, že zde má vzniknout průmyslová zóna. Českému státu za toto porušení společné legislativy hrozí vysoké pokuty. Občanská sdružení se opírají také o zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, která prokázala, že přínos průmyslových zón pro řešení nezaměstnanosti a státní rozpočet je minimální.

 

Společná tisková zpráva sdružení Arnika a petičního výboru Dolní Lutyně

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů