Pátek, 26. dubna 2024

Kapesní dezinfekce vody pro každého

Přísun pitné vody může na cestách zajistit zařízení, které váží 99 gramů a je velké jako menší bateriová svítilna. Snadno se proto vejde do každého zavazadla.
Kapesní dezinfekce vody pro každého
Doba, kdy stačilo vykopat takzvanou indiánskou studnu podle návodu E. T. Setona nebo dalších znalců života v přírodě, je již bohužel pryč. Tehdy stačilo vyhloubit jámu zhruba dva metry od zdroje kalné vody, dvakrát ji vybrat a dobrá pitná voda byla k dispozici. Nyní si již většina lidí rozmyslí se napít i z průzračného potůčku na Šumavě. Ovšem v našich končinách není nedostatek pitné vody tak palčivým problémem, jako je tomu v jiných částech světa. A protože roste počet těch, kteří se vydávají na cesty do míst, kde se voda vyvažuje zlatem, stojí za to seznámit se s aparátem na dezinfekci vody, který již úspěšně vyzkoušely tisíce vojáků.

Co je Miox
Zařízení s názvem Miox potřebuje ke svému provozu dvě třívoltové baterie, obyčejnou sůl a vodu. S jejich využitím vyrábí elektrolýzou slané vody dezinfekční roztok směsných oxidantů. Tuto takzvanou dezinfekční tužku poprvé použila americká námořní pěchota v Afghánistánu, v současnosti ji mají ve výbavě američtí vojáci v Iráku. Základní souprava Miox postačuje k dezinfekci 200 litrů vody.
V České republice "tužku" Miox prodává pražská firma Aquion za 4375 korun včetně DPH. Podle ředitele firmy Lubomíra Macka je zařízení prakticky věčné, stačí jen po úpravě 200 litrů vody vyměnit baterie a do sáčku si nasypat novou dávku soli. Značnou výhodou oproti nejrůznějším dezinfekčním tabletám je, že voda upravená pomocí Mioxu nezapáchá, což autor textu potvrzuje z vlastní zkušenosti. Technologie, kterou zařízení používá, je shodná s postupy používanými ve velkém pro dezinfekci vody ve veřejných vodovodech.


Jak to funguje
Protože jde o zařízení vyvinuté pro armádu, je kompaktní a nehrozí ztráta jeho komponentů. Víčko, které je pro přípravu dezinfekčního roztoku nutné odšroubovat, je s hlavní částí spojené plastovým proužkem. K ovládání slouží jedno tlačítko. Sůl můžete mít v libovolném sáčku, výhodné však je, pokud zůstane sypká, protože se snadněji rozpouští. Jediné, co by se mohlo ztratit, je krabička se zkušebními papírky (jejich další balení, doplněné o sáček soli, stojí 535 korun včetně DPH). Protože u turisty ani cestovatele není obvykle důvod předpokládat, že bude muset vodní zdroj bleskově opustit, neměl by pro uživatele být problém celou sadu uložit zpět do obalu, opatřeného šňůrkou a sponou pro připevnění na vhodné poutko.
Získání pitné vody probíhá velmi jednoduše, v balení je navíc samozřejmě i návod k použití. Odšroubujete víčko "tužky". Do něj vložíte několik velkých krystalů soli z přiloženého balíčku nebo nasypete obyčejnou kuchyňskou sůl. Otevřenou stranou zařízení naberete trochu vody ze zdroje, který chcete použít, a víčko zašroubujete na původní místo. Poté stisknete tlačítko. Na úpravu půl litru vody jednou, na litr dvakrát, třikrát na dva litry a čtyřikrát na úpravu čtyř litrů vody. Tím spustíte elektrolýzu, která připraví kýžený dezinfekční roztok. Ukončení elektrolýzy oznámí zhasnutí zelené diody. Pak již můžete získaný roztok přelít do nádoby s odpovídajícím množstvím vody.
Následuje protřepání nádoby (návod ukazuje, že třepat se má pětkrát) a patnáctiminutové čekání. Po jeho skončení je potřeba do vody vložit indikační proužek, jehož zabarvení ukáže, zda je potřeba proces opakovat, nebo je již možné vodu pít. Barevná stupnice je na nálepce obalu těchto proužků.
Miox likviduje patogenní mikroorganismy včetně Escherichie coli, Giardia i Cryptosporidia, jež způsobují nepříjemné dlouhodobé průjmy. V případě, že ve vodě může být zmíněné Cryptosporidium, doporučuje prodejce nechat dezinfekci působit déle. Podle materiálů firmy výrobce dezinfekční roztok deaktivuje i chemické a biologické bojové látky, neodstraní však možné zabarvení.
Při krátkodobém opakovaném použití vodního zdroje není po prvním měření potřeba ověřovat dávkování dezinfekce. V případě deště či dlouhodobého používání je však nezbytné opakovaně použít indikační proužky, protože může dojít ke změně znečištění vody.

Krizové řešení
K dispozici je i větší verze zařízení nazvaná Miox BPS. Technologie je instalovaná v kufříku vážícím 11 kilogramů a může zajistit nouzovou mikrobiologicky nezávadnou vodu až pro 25 tisíc lidí denně (při nouzové spotřebě 10 litrů na osobu a den). Výroba dezinfekčního roztoku má kapacitu čtvrt kilogramu volného aktivního chlóru, může vyčistit až 250 krychlových metrů vody. Skutečná spotřeba dezinfekčního roztoku samozřejmě závisí na míře znečištění vody.
K provozu kufříku je potřeba elektrický zdroj 220 V nebo dvanáctivoltová autobaterie, na každý den zhruba 10 kilogramů soli.
Například při povodních a s nimi spojené kontaminaci zdrojů vody může tato verze zařízení poskytnout neocenitelné služby. Mimo jiné i proto, že jeho cena je včetně daně 71 400 korun. Miox v kufříku mohou samozřejmě využívat i nejrůznější expedice.
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů