Úterý, 23. dubna 2024

Světelné znečištění ovzduší trápí hvězdáře

Světelné znečištění ovzduší trápí hvězdáře

Před několika dny byla schválena novela zákona o ochraně ovzduší. Umožňuje například úřadům v případě, že někdo zjevně poškozuje při vytápění ovzduší nad únosnou mez, vstoupit do příbytku a zjistit, jestli lidé nepálí něco, co pálit nemají.

Přinášíme na dané téma rozhovor s poslankyní Martou Bayerovou:

Co dalšího přináší?
Nejdůležitější je zavedení povinnosti čištění komínů odborně způsobilými osobami - dříve tuto povinnost měly pouze právnické osoby. Nově se zavádí povinnost měření účinnosti spalování, množství vypouštěných látek a kontrola stavu spalinových cest nejméně jedenkrát za dva roky pro provozovatele malých spalovacích zdrojů - od 11 kW u plynných a kapalinových, od 15 kW u tuhých - provozovaných při nepodnikatelské činnosti, jako jsou školy, nemocnice, domovy důchodců a podobně. Tato povinnost se nevztahuje pouze na fyzické osoby, které užívají malý spalovací zdroj, tedy kotel, v bytech, rodinných domcích či rekreačních objektech.

Komunisté se také pokusili přispět k jeho zkvalitnění. Přestože jejich pozměňovací návrh nebyl přijat, dokládá iniciativu komunistických zákonodárců. Můžete říci, co obsahoval?
Komunističtí poslanci ve sněmovním Výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí poukazovali na narůstající problém světelného znečištění ovzduší, který konzultovali s pracovníky Astronomického ústavu Akademie ČR a brněnské Hvězdárny a planetária M. Koperníka a připravili uvedený pozměňovací návrh, který se týkal ochrany nočního ovzduší. Vedlo nás k němu naléhavé a časté upozorňování České astronomické společnosti na stále narůstající světelné znečištění nejen u nás, ale v celé naší zemi.

Můžete jej konkretizovat?
Jednalo se v něm o zavedení určitých technických parametrů pro užívání svítidel a jejich soustav, které by byly instalovány od 1. července 2006 na našem území.

Váš návrh byl poněkud obsáhlejší. Co ještě obsahoval?
Zabývali jsme se v něm také snižováním světelného znečištění ve zvláště citlivých lokalitách - národních přírodních rezervacích, zvláště chráněných územích, národních přírodních památkách či v okolí hvězdáren. V návrhu se dávala možnost obci vydat obecně závaznou vyhlášku, ve které stanoví opatření ke snížení světelného znečištění a může stanovit lokality s omezením přímé viditelnosti svítidel a jejich nočního používání. Důvodem je ochrana účastníků silničního provozu proti oslnění, ochrana občanů v jejich obydlích, ochrana přírody. Podle vládního návrhu může obec pouze obecně platnou vyhláškou zakázat promítání světelné reklamy na oblohu.

autor: J. Exner

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů