Sobota, 20. dubna 2024

Budoucnost bez jedů v Liberci

Budoucnost bez jedů v Liberci

LIBEREC - Ve dnech 14. a 15. července se uskuteční v  Liberci petiční akce „Budoucnost bez jedů II“. Dobrovolníci Arniky budou před obchodním domem Ještěd (Soukenné náměstí) od 12. do 17. hodiny oslovovat občany a sbírat podpisy pod petiční archy Arniky.

Petice „Budoucnost bez jedů II“(1) požaduje bezpečnější chemickou politiku Evropské unie, která by lidem zaručila lepší ochranu zdraví lidí a životního prostředí před nežádoucími efekty chemických látek. Jeden z bodů petice přímo požaduje, aby při nakládání s odpady nedocházelo k úniku toxických látek (třeba dioxinů) do životního prostředí, jak je tomu  například v případě Liberecké spalovny Termizo. Ta prodává směs popílku a škváry kontaminovanou dioxiny (2) jako stavební materiál a přispívá tak ke kontaminaci životního prostředí těmito vysoce toxickými látkami. Již několik let se také snaží zlegalizovat dovozu odpadů z ciziny, což by ve skutečnosti znamenalo levný výprodej našeho životního prostředí. "Takto nezodpovědnému zacházení s odpady chceme prosazením našich požadavků v petici udělat do budoucna  přítrž,“  řekl organizátor petiční akce, Kamil Repeš vedoucí Arniky Děčín.

V současnosti se pod petici „Budoucnost bez jedů II“ podepsalo téměř 9 tisíc občanů. Jsou mezi nimi také bývalý člen Rady zastupitelstva Libereckého kraje Ing. Pavel Ráček anebo starostka obce Košťálov Lenka Cincibusová a další členové zastupitelstva této obce.

Arnika také v zprovoznila nové internetové stránky věnované spalovně odpadů v Liberci na adrese: http://bezjedu.arnika.org/horka-mista/liberec.  

Poznámky:

(1) Více informací o kampani Budoucnost bez jedů včetně petice najdete na internetových stránkách kampaně: http://bezjedu.arnika.org.

(2) Dioxiny jsou vysoce toxické látky nebezpečné již ve stopových koncentracích. Kumulují se v živočišných tukových tkáních. Jejich koncentraci v životním prostředí zvyšují i drobné prachové částice. Dlouhodobé působení dioxinů a PCB vede k poškození imunitního a nervového systému, dále ke změnám endokrinního systému (zejména štítné žlázy) a reprodukčních funkcí. Některé studie prokázaly také jejich vliv na snížení inteligence, snížení schopnosti soustředění a vliv na chování (hyperaktivita u dětí). Jsou to látky, které se dlouhodobě kumulují v těle. (zdroj: webové stránky Státního zdravotního ústavu – www.chpr.szu.cz - „Dioxiny v potravinách“).

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů