Pátek, 19. dubna 2024

Krajina České republiky na Světové výstavě EXPO 2005

Krajina České republiky na Světové výstavě EXPO 2005

Od 25. března až do 25. září 2005 probíhá v japonské prefektuře Aiči nedaleko známého města Nagoja Světová výstava EXPO 2005. Mezi 125 státy a mezinárodními organizacemi, které se v zemi vycházejícího slunce představují vlastními expozicemi, nechybí ani Česká republika.          

Už hlavní téma výstavy –  Moudrost přírody –  naznačuje, že se vystavovatelé zaměřili na vztah člověka a přírody. Česká republika si pro svůj pavilón zvolila jedeno z podtémat – Umění života. Expozice Zahrada fantazie a hudby je pojata jako odpočinkový prostor, vyplněný nejrůznějšími optickými a zvukovými předměty a zařízeními, mechanicky ovládanými návštěvníky. Součástí prezentace ČR na EXPO 2005 se staly i doprovodné kulturní a osvětové akce, zaměřené na užší problematiku. 

Jednou z nich se stala výstava, která návštěvníky seznámila s přírodou a krajinou v ČR. Připravila ji Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí. V květnu a červnu 2005 výstavu hostilo Informační středisko o světovém životním prostředí, působící při Univerzitě OSN v Tokiu. 

Expozice názorně přiblížila přírodní i krajinné krásy jednotlivých regionů ČR. Snímky poskytli přední amatérští i profesionální fotografové. Návštěvníci měli možnost seznámit se na posterech, dokumentaci a projektech s postupem navrhování a budování územních systémů ekologické stability krajiny (ÚSES). Protože se touto myšlenkou začali odborníci v Československu zabývat již na přelomu 70. a 80. let, představuje ÚSES v celosvětovém měřítku jeden z vůbec prvních přístupů k rozpracování a realizaci koncepce ekologické sítě. Jedná se o vzájemně propojený soubor přirozených i pozměněných, ale přírodě blízkých ekosystémů, které podporují ekologickou stabilitu: skládá se z biocenter (jádrových území), biokoridorů (lineárních biotopů, podporujících šíření organismů krajinou) a jejich ochranných pásem. Při vytváření ÚSES se využívá mj. i dálkový průzkum Země (letecké a družicové snímky) a návrhy se počítačově zpracovávají pomocí GIS (geografických informačních systémů). Na počítačové hře vyvinuté speciálně pro výstavu si návštěvníci mohli ověřit, nakolik jimi navrhované umístění biocenter a biokoridorů zvýší ekologickou stabilitu krajiny.

Zkušenosti s vytvářením ekologických sítí v ČR, Evropě i na jiných kontinentech shrnuje barevný katalog v japonštině a angličtině. Další publikace přináší základní údaje o kulturní krajině, která tvoří většinu území ČR. Součástí výstavy bylo i česko-japonské sympozium, věnované teoretickým i praktickým otázkám vytváření ekologické sítě.

Výstava se setkala se značným zájmem jak japonské veřejnosti, tak posluchačů Univerzity OSN z jiných zemí. O jejím úspěchu nejlépe vypovídá skutečnost, že se s ní budou moci seznámit do konce r. 2005 také obyvatelé dalších japonských měst.

Kontakt:

Mgr. Peter Mackovčin , tel: 541 126 254, e-mail: peter_mackovcin@nature.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů