Úterý, 19. března 2024

Stát vrátil Nadaci Partnerství DPH ze sbírky DMS TATRY

Stát vrátil Nadaci Partnerství DPH ze sbírky DMS TATRY

Stát dnes prostřednictvím Ministerstva životního prostředí [1] vrátil Nadaci Partnerství prostředky, jež získal jako daň z přidané hodnoty v průběhu sbírky pro vichřicí postižené Vysoké Tatry, kterou nadace pořádala. Jde o DPH z takzvaných darovacích SMS, neboli DMS, které čeští dárci posílali formou textových zpráv ve DMS TATRY od 22. listopadu 2004 do 28. února 2005.

 

Za tu dobu lidé na konto sbírky, vyhlášené společně brněnskou Nadací Partnerství a banskobystrickou nadací Ekopolis, poslali 303 876 DMS a na kontu se tak jen touto formou sešlo 8 253 340 Kč. Vrácením DPH na kontu nyní přibude dalších 1 561 923 Kč, díky vrácené DPH.

 

Podobným způsobem bude rovněž Ministerstvo zahraničních věcí vracet prostředky za  vybranou DPH organizátorům humanitárních DMS sbírek pro jihovýchodní Asii, postiženou vlnou tsunami. „Jsem rád, že na ekologické projekty ve Vysokých Tatrách i na humanitární akce v jihovýchodní Asii nyní půjdou i peníze, které původně skončily jako DPH ve státní pokladně. Ale hlavně pevně věřím, že se v brzké době podaří najít systémové řešení tak, aby se DPH ze zaslaného daru formou DMS vůbec nevybírala,“ říká ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

 

Další informace:

http://www.nadacepartnerstvi.cz/cestina/tatry

http://www.ekopolis.sk

http://www.darcovskasms.cz

 

Poznámky:

[1] Prostředky pro vrácení DPH poskytlo Ministerstvu životního prostředí Ministerstvo financí z kapitoly Všeobecná pokladní správa.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů