Čtvrtek, 28. března 2024

Rybáři táboří v lese, porušují tím zákon

Rybáři táboří v lese, porušují tím zákon

Hluboká nad Vltavou / Litoradlice - Do rozporu se zákonem se dostávají někteří lidé, kteří tráví dovolenou na březích hněvkovické přehrady rybařením. Nikoli snad tím, že by neměli rybářské lístky, ale už jenom tím, jakým způsobem se v lese u vody utábořili.

"Je naprosto běžným jevem, že v lese pobývají delší dobu. Vjedou do lesního porostu autem, postaví si tam stany, nebo dokonce jiné příbytky, běžně tam rozdělávají oheň a co je naprosto zarážející, po mnohých tam zůstane hromada odpadků," zlobí se revírníci.

"Už jenom vjezd do lesa zákon zakazuje. A to nemluvím o nebezpečí, které lesu hrozí z ohýnků," zdůrazňuje hlubocký lesní správce Jan Zasadil. Podle něj ale není zdaleka lehké takové lidi z lesa vykázat. Jeho podřízení mohou být v některých případech rádi, že z konfliktu, který v takovém případě může vzplanout, vyváznou se zdravou kůží.

"A to se nesmí?" divila se skupina mladých lidí i s dětmi, které jsme společně s lesáky zastihli v takovém táboře v lese za Litoradlicemi. Patrně jsme narazili na slušné lidi. Vyslechli všechny argumenty lesního správce, uznali svou chybu a slíbili, že načerno postavené tábořiště sbalí.

Podle zaměstnanců Lesů ČR ale se všemi rybáři tak snadná domluva nebývá. Pomoc v tomto ohledu přislíbila i policie, ale všechny lesní cesty se před bezohlednými návštěvníky, mezi které patří i mnozí houbaři a sběrači borůvek, uhlídat nedají.

"Řešením není ani závora. Jednak se již opakovaně stalo, že nám ji rybáři zdemolovali a dostali se na své místo násilím, jednak by mohl nastat problém v případě nouze. Do lesa se musí dostat například hasiči, kdyby hořelo. Kdysi se také stal případ, že se v lese ošklivě potloukl cyklista a kvůli závoře pro něj nemohla dojet sanitka," krčí rameny

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů