Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise, průmysl a zástupci členských států EU navrhli změny chemické legislativy. Na žádost Evropské asociace chemického průmyslu CEFIC byl v říjnu minulého roku zahájen projekt, jehož cílem byla simulace fungování REACH v praxi od registrace chemikálií po jejich hodnocení. Výsledkem projektu SPORT (Strategie Partnership on REACH Testing) je zpráva, která zahrnuje 39 doporučení a návrhů na změnu současného textu. Tyto změny by měly zjednodušit implementaci legislativy po jejím schválení. Doporučení se týkají úpravy a zpřesnění a vyjasnění textu, změny organizačních struktur firem i státních institucí, které jsou do systému REACH zahrnuty a obsahují i návrh praktických pokynů pro firmy včetně helpdesku a IT systémů.

Ledeč nad Sázavou - Dvě květnová mláďata vzácného sokola stěhovavého budou k vidění v několika příštích měsících v okolí ledečského hradu. Právě na jeho půdě mají ochranáři z Agentury ochrany přírody a krajiny tzv. vypouštěcí voliéru, kde dravce připravují na život ve volné přírodě. "Sokol stěhovavý je velmi vzácný. Na uzemí Česka hnízdí 25 párů," přiblížila Hana Staňková z agentury s tím, že v padesátých letech minulého století sokol v tuzemsku vyhynul pro množství chemie na polích. Po zákazu insekticidu DDT se do přírody sokoli vracejí. Záchranná stanice v Pavlově chová tři páry sokola stěhovavého a právě tam přišla na svět letošní mláďata. "Po týdenní aklimatizaci jim otevřeme z půdy hradu výletový otvor a začnou se učit létat a lovit," doplnil sokolník František Kunc.

Neznámý pachatel vniíkl do areálu čističky odpadních vod v Pacově a zde odcizil jedno kalové čerpadlo i s přívodním kabelem.
Dále se pokusil ve třech případech ponorná kalová čerpadla demontovat. Nakonec odřízl přívodní kabel elelktrického proudu u 7 ks čerpadel uložených na volném prostranství u stěny dílny. Tímto svým jednáním způaobil škodu ve výši nejméně 17 200 korun.

Kolín - Snad už příští rok by měly začít práce na protihlukových opatřeních, která mají chránit obyvatele bydlící podél průtahu městem. Nadměrným hlukem v nejvyšší kategorii, jakou hygienici rozlišují, totiž zejména v Jaselské a Havlíčkově ulici trpí téměř 500 lidí. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je správcem průtahu Kolínem, má protihluková opatření u postižených objektů v plánu. Zda k nim ale skutečně dojde, záleží na uvolnění peněz ze Státního fondu dopravní infrastruktury. "Bude se jednat hlavně o výměny oken," vysvětlil Václav Klepal, vedoucí oddělení přípravy a realizace staveb ŘSD. To v současné době připravuje měření hluku ve venkovních prostorách podél průtahu, po něm bude následovat měření uvnitř domů. I těmito akcemi hodlá ŘSD prokázat učiněné kroky k odstranění hluku, za který mu od hygieniků hrozí pokuta milion korun.

UNESCO zařadila na seznam světového přírodního dědictví dalších sedm míst, a na seznam světového kulturního dědictví 17 míst. Rozhodli o tom účastníci 29. schůze příslušného výboru UNESCO, která probíhá v jihoafrickém Durbanu.
Delegáti vybírali ze 42 návrhů podaných 44 zeměmi a oproti předchozím letům zpřísnili požadavky na dodržování pravidel stanovených pro spravování zapsaných památek.

Letos se produkce obilí v EU sníží kvůli suchu nejméně o 28 milionů tun, tedy zhruba o desetinu. Uvedla to Evropská komise v závěrečné zprávě. Celkový průměrný výnos na hektar komise odhaduje na 5,1 tuny, když loni byl o 6,8 procenta vyšší. Pokud bude sucho pokračovat, výnosy ještě klesnou. Odhady sklizně komise neuvedla, minulý týden ale statistický úřad Eurostat odhadl celkovou sklizeň obilí na 259,3 milionu tun a pšenice na 116,7 milionu tun.
Nejvíce postiženy jsou Španělsko a Portugalsko.

Vláda má jednat o změkčení ekologické legislativy
Kabinet se chystá projednat materiál Ministerstva průmyslu a obchodu o dopadech domácí ekologické legislativy na podnikání. Podle ministra průmyslu Milana Urbana nadstandardní normy zakládají požadavky na investice podniků a obcí ve výši až 285 miliard korun do roku 2010. Ministerstvo životního prostředí žádá, aby vláda dokument z jednání vyřadila, protože nedošlo k vypořádání jeho připomínek.

Poslanci: Veřejnost nemá co mluvit do staveb
Vypustit účast veřejnosti ve stavebním řízení navrhla v novele zákona o ochraně přírody a krajiny skupina poslanců ČSSD, ODS a KSČM.
Vadí jim, že investoři mnohdy vynaloží obrovské finanční prostředky za nákupy pozemků, zpracování dokumentace, a pak jim projekt ve stavebním řízení zablokují občanská sdružení. Poslaneckou předlohou se bude ve středu zabývat vláda.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů