Čtvrtek, 28. března 2024

Lesní požáry ve Španělsku si vyžádaly již jedenáct obětí

Lesní požáry ve Španělsku si vyžádaly již jedenáct obětí
Nejméně 11 lidí zahynulo při hašení rozsáhlých lesních požárů ve středošpanělské provincii Guadalajara.
Španělské úřady uvedly, že mrtví jsou dobrovolníci, kteří šli požár hasit společně s profesionálními hasiči. Kromě profesionálních hasičů a záchranářů se do boje s plameny zapojila i armáda a policie. Nasazena jsou speciální letadla a požární helikoptéry.
Smrt jedenácti dobrovolníků podle prvních výsledků vyšetřování zavinila změna větru, která způsobila, že oheň se rychle rozrostl do takových rozměrů, že nestačili včas nebezpečné místo opustit.
Kvůli požáru bylo evakuováno pět vesnic s přibližně 500 obyvateli. Záchranáři odvedli do bezpečí také 150 mladých lidí z jednoho letního tábořiště. Požár vznikl od ohně, na kterém si lidé opékali maso. Plameny poté rozšířil silný vítr. Živel dosud zničil 8000 hektarů lesa. Na místo neštěstí se vydala vicepremiérka María Tereza Fernándezová. Obyvatelé postižené oblasti vládě vytýkají, že nezajistila dostatečné prostředky pro včasné uhašení plamenů.
Místní lidé jsou na letní požáry zvyklí, ale letošní situace se vymyká normálu. "Lidi, zejména ty starší, to velice skličuje," řekl jeden z místních občanů agentuře Reuters, "protože tato oblast byla jejich životem a teď mají pocit, že všechno za den zmizelo."
Kromě Guadalajary jsou požáry postiženy i provincie Zamora a Zaragoza, v nichž ohně propukly v neděli. Minulý týden hasiči bojovali s ohněm na sedmi místech poblíž Ourense v autonomní oblasti Galicie na severovýchodu země. Místní úřady nevyloučily, že tyto požáry založili žháři.
Španělsko v současnosti sužuje vážné sucho, jedno z nejhorších za poslední desítky let, které zčásti způsobil kromě vysokých teplot kolem 40 stupňů Celsia i fakt, že v zimě meteorologové na Pyrenejském poloostrově zaznamenali jen málo srážek. Nynější požár u Guadalajary je nejhorší za uplynulých 15 let.
Světový fond na ochranu přírody (WWF) minulý týden vytkl Španělsku, že se nesnaží předcházet lesním požárům a že nemá žádný preventivní plán. "Při úspěšnosti hašení požárů byly zaznamenány pokroky, avšak při potírání příčin úřady přešlapují na místě," prohlásila mluvčí WWF Raquel Gómezová. Odpovědnost na sebe podle fondu svalují místní, regionální a celostátní instituce.
Každý rok vznikne v zemi průměrně 20 000 lesních požárů. V posledních patnácti letech plameny zpustošily přibližně dva milióny hektarů porostů. WWF tvrdí, že jen čtyři procenta požárů vznikají v důsledku přírodních jevů, jako je například blesk. Ostatní údajně zaviňují lidé nedbalostí nebo je úmyslně zakládají žháři.
Přibližně polovinu požárů způsobí zemědělci vypalováním staré trávy či spalováním odpadků.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů