Středa, 24. dubna 2024

Ministři se přou o zákony

Ministři se přou o zákony
Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban stáhl z dnešního jednání vlády připravený návrh, podle něhož se má urychleně upravit šest ekologických zákonů, které podle ministerstva omezují podnikání.
Své plány vzal zpět poté, co se proti nim ohradil ministr životního prostředí Libor Ambrozek.
Vládá se bude zabývat jen návrhem, aby veřejnosti ztížila možnost zasahovat do povolování staveb nových továren či silnic. Urban jej sice také stáhl, protože Ambrozek je proti, ale kabinet dostal obdobný návrh od skupiny poslanců ČSSD, ODS a KSČM.

(Ne)schválená předloha
Nynější spor mezi oběma ministry dokumentuje, jak obtížně se mezi průmyslníky a ochránci životního prostředí hledá shoda. Experti z obou táborů totiž připravují změny vybraných norem už od podzimu. Stejným problémem se zabývají i pracovní skupiny, které ustavil vicepremiér Martin Jahn.
"Pracujeme na několika frontách," říká Ambrozek, jehož Urbanův postup zaskočil. Ministerstvo průmyslu však odmítá, že by svůj návrh předložilo za zády ministra životního prostředí.
Přes tyto rozepře nikdo nezpochybňuje, že v některých případech ekologické předpisy firmy nebo podnikatele opravdu zbytečně zatěžují.
Ministr Ambrozek tvrdí, že některé Urbanovy návrhy jsou v rozporu s evropským právem, například návrh zjednodušit řízení při posuzování vlivů staveb na životní prostředí. Některé body se zase vůbec netýkají podnikatelského prostředí - například ten, aby Česko požádalo EU o prodloužení termínu, do něhož mají být ve všech menších českých obcích postaveny čistírny odpadních vod. Současný termín roku 2010 by chtěl Urban prodloužit o deset let.
"Představa, že nám EU prodlouží přechodné období, navíc není reálná," upozorňuje Ambrozek,
Urbanův ekologický poradce Jiří Hanzlíček uvedl, že předkládaný dokument schválila mimo jiné Rada hospodářské a sociální dohody, podnikatelské svazy a v připomínkovém řízení se k němu vyjádřila i všechna ministerstva.
"Negativní reakce přišla jen z Ministerstva životního prostředí," tvrdí Hanzlíček.

Zatím jediná dohoda
Ambrozek tvrdí, že chce o úpravách ekologické legislativy dále jednat. Že lze nalézt kompromis, který pomůže podnikatelům a neuškodí životnímu prostředí, dokládá i první dohoda pracovní skupiny ustavené vicepremiérem Jahnem.
Experti počátkem července navrhli vládě novelu zákona o integrované prevenci a omezování znečišťování. Pracovní skupiny se zabývají i dalšími předpisy a do konce roku navrhnou další úpravy.
Experti jednají třeba o poplatcích za vypouštění škodlivin do ovzduší. Průmysl každoročně odvádí do Státního fondu životního prostředí stovky miliónů korun, i když splní zákonné limity pro síru či dusík.
Česko je jednou z mála zemí EU, které po podnicích poplatky vyžaduje, ale Ministerstvo životního prostředí se brání je zcela zrušit, protože díky nim může ekologický fond platit například stavbu čistíren odpadních vod.

Nesplnitelné požadavky
Vladimír Novotný, zástupce Svazu průmyslu a dopravy upozorňuje, že v ekologické legislativě je několik zcela nesplnitelných předpisů.
Pro příklad uvádí vyhlášku, která stanovuje limity pro pach v ovzduší. Anebo nařízení vlády, podle kterého by Chemopetrol Litvínov musel zpět do Bíliny vypouštět čistší vodu, než jaká teče nad chemičkou.
"Některá opatření jsou nesmyslná a nesplnitelná," říká Novotný, podle něhož podniky doplácejí na takové předpisy každý rok miliardami korun.
"Nechceme podnikatele dusit, třeba pachovou vyhlášku nebo zbytečné papírování je možné korigovat," souhlasí ministr Ambrozek. "Ovšem změkčování ekologickým limitů je nepřijatelné."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů