Sobota, 20. dubna 2024

Situační zpráva k realizačnímu programu ČR č. 2 – odpady ze zdravotnictví

Realizační program pro odpady ze zdravotnictví byl zpracován v souvislosti s Nařízením vlády č. 197/2003 Sb. ze dne 4.6.2003 , o Plánu odpadového hospodářství České republiky.
Situační zpráva k realizačnímu programu ČR č. 2 – odpady ze zdravotnictví

Dalším podnětem pro jeho zpracování bylo prohlášení Rady ES ze dne 7. května 1990 podle kterého je nutno regulovat nakládání se specifickým odpadem ze zdravotnických zařízení a zařízení sociální péče. Odpad ze zdravotnických zařízení je dle EU pokládán za prioritní tok odpadu vzhledem ke své rozmanitosti a komplikovanosti složení, ale především k potencionálnímu nebezpečí, které představuje pro zdraví lidí a životní prostředí, včetně rizika infekce.
V souladu s těmito dokumenty je nutno vytvořit v České republice regulovaný systém pro nakládání s odpady ze zdravotnických zařízení od vzniku odpadu až po jeho odstranění a tím minimalizovat riziko pro pracovníky, kteří s odpadem nakládají a snižovat riziko pro životní prostřed a zdraví lidí.
Cílem druhé etapy realizačního programu pak bylo zpracovat podklady pro doplnění současných legislativních nástrojů a rozpracování vybraných opatření která byla navržena pracovním týmem k realizaci. Šlo především o zpracování návrhu novely zákona č. 185/2001 Sb., a zmocnění pro MŽP a MZ k vypracování vyhlášky o nakládání s odpady ze zdravotnictví, návrhu vyhlášky o nakládání s odpady ze zdravotnictví, metodiku šetření o množství a nakládání s odpady ze zdravotnictví, které vznikají u drobných původců, kteří nemají ohlašovací povinnost, metodiku šetření o materiálovém složení nebezpečného odpadu ze zdravotnictví a kvantifikaci jeho jednotlivých složek, metodiku šetření zaměřeného na ekonomické náklady jednotlivých způsobů odstraňování odpadů ze zdravotnictví a jejich dopad na zdraví lidí a složky životního a pracovního prostředí a zmapování rozmístění a vyhodnocení současného stavu používání alternativních způsobů úpravy a odstraňování odpadů ze zdravotnictví.

Závěrečná zpráva (pdf, 263 kB)
Souhrn (pdf, 103 kB)

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů