Úterý, 16. dubna 2024

Kvůli investorům řeší soudy desítky sporů

Kvůli investorům řeší soudy desítky sporů
Soudy, policie, krajské a městské úřady. Ty všechny musí řešit spory týkající se staveb nových továren a dodržování zákonných podmínek v místech, kde příchod nových investorů vyvolává odpor části obyvatel.
Jen pětileté působení společností Nemak v tuzemsku už provázelo téměř dvě stě padesát právních podání. A mezi nimi jsou tři ústavní stížnosti, deset kasačních stížností k Nejvyššímu správnímu soudu, dvacet jedna žalob nebo dvě trestní oznámení.
Nemak přitom zdaleka není jediný případ velkého investora, který provází vyšetřování policie a jednání soudu. Podobné je to také ve sporu o integrované povolení a další úřední rozhodnutí u zahájení provozu továrny LG. Philips Displays v Hranicích na Přerovsku. A obě kauzy mají společné také to, že se v nich angažovali právníci Ekologického právního servisu (EPS), nevládní organizace, která se na dodržování zákona při stavebních nebo územních řízeních specializuje.

Návrh poslanců neprošel
Právě účast nevládních sdružení se nelíbí některým poslancům, kteří včera do vlády předložili návrh zákona, který má omezit účast veřejnosti v kontrole rozhodování úřadů, a to zejména stavebních úřadů. Tím, že je k tomu inspiroval Nemak a Ekologický právní servis se nijak netají. Jde především o poslance ze severních Čech.

Veřejnost začíná vyhrávat
"Rozhodnutí soudu je třeba respektovat. Návrh pouze upřesňuje jeden z paragrafů současného zákona," řekl agentuře ČTK jeden z iniciátorů návrhu, poslanec Oldřich Vojíř (ODS).
"Nechceme veřejnost vyloučit z připomínkového řízení. Nadále by se ale k verdiktu úřadů měli vyjadřovat jen obyvatelé, jichž se týkají, a to na začátku řízení. Ze zákona by vypadla i možnost, aby dění na Mostecku ovlivňovali například ekologové z Brna a obráceně," dodal Vojíř.
S tím ale ekologové nesouhlasí. "Pomalu, ale jistě soudy neochotně přiznávají, že naše námitky mají racionální jádro a správní orgány se jimi měly řádně zabývat. Proto stále častěji aktivní veřejnost vyhrává soudní pře," uvedl Pavel Franc z Ekologického právního servisu.
Vláda nakonec včera s návrhem poslanců nesouhlasila.
"Pokud by byl poslanecký návrh přijat, lidé by neměli možnost ovlivnit, jestli za jejich domy někdo vybuduje skládku odpadů, novou továrnu nebo velkolom," uvedl ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

S TPCA se vyjednává
Ekologičtí právníci kritizovali také postup úřadů při jednáních s největším investorem v zemi, automobilkou TPCA, jež postavila svůj závod v Kolíně. Tam ale nemusel řešit sporné záležitosti soud, vše se zatím řeší jednáním. "Změnili jsme taktiku," poznamenává k tomu Franc.
Spory ale také ovlivňují výstavbu menších továren. Například na Vysočině nyní blokuje výstavbu několika nových obaloven asfaltových směsí odpor obyvatel. A to přesto, že většinu staveb už kladně posoudil krajský odbor životního prostředí. Některé pře o obalovny už řeší soud, jinde lidé sepisují petice.
Odpor lidí před časem vyhnal z Hradce Králové společnost Ronal, lucemburského výrobce hliníkových kol. Firma se nakonec usadila v nedalekých Pardubicích.


Spory o Nemak
Celkem 248 právních podání. Mezi nimi například:
3 stížnosti k Ústavnímu soudu
10 kasačních stížností k Nejvyššímu správnímu soudu
21 žalob ke správním soudům
59 odvolání a rozkladů
1 návrh na konání místního referenda
1 podnět veřejnému ochránci práv
2 vyjádření k procesu změny územního plánu
2 trestní oznámení
Zdroj: EPS
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů