Pátek, 29. března 2024

Přírodní koupaliště mají vodu stále bez sinic

Přírodní koupaliště mají vodu stále bez sinic

Většina přírodních vodních ploch a koupališť v České republice zůstává podle hygieniků zatím vhodná pro koupání. Na řadě míst teprve čekají na aktuální šetření, které hygienici provádějuí zhruba jednou ze dva týdny. Vzhledem k vývoji počasí se nerozšířily nebezpečné sinice.

Praze se situace v přírodních koupalištích od minulého týdne nezměnila. Hygienická stanice Hl. města Prahy označuje jako nevhodnou ke koupání pouze Hostivařskou nádrž v Praze 10. Další přírodní koupaliště Lhotka a Šeberák v Praze 4, v Motolský rybník v Praze 5 a na Džbáně v Praze 6 mají podle šetření z minulého týdne vodu se zhoršenými vlastnostmi, ale vyhovující.

Na Liberecku sledují hygienici přes 40 přírodních koupališť. Podle aktuálního šetření z 21. července platí stále zákaz koupání v nádrži Dubice u České Lípy. Zhoršenou jakost vody, což je podle hygieniků třetí stupeň a taková lokalita není vhodná ke koupání pro vnímavé jedince, hlásí koupaliště v Železném Brodě, Hrádek nad Nisou a vodní nádrž Harcov na Liberecku. Mírně zhoršené podmínky trvají v Hamru na Jezeře a také v Máchově jezeře, které se každoročně potýká s extrémním výskytem sinic.

Hygienici v Ústeckém kraji sledují 21 přírodních koupališť a vodních ploch. Poslední šetření byla provedena v minulém a předminulém týdnu a podle jejich výsledků jsou všechny lokality vhodné ke koupání. Podobná je i situace ve Středočeském, Plzeňském a v Karlovarském kraji, kde hygienici monitorují kvalitu vody ve 26 lokalitách. Beze změny je zatím i stav vodních ploch v Jihočeském kraji.

Na základě výsledků rozborů kvality vody v koupacích oblastech z minulého týdne zakázali hygienici v Královéhradeckém kraji koupání v Tiché Orlici, v lokalitě pod splavem v Borohrádku, vzhledem k tomu, že zde jsou překročeny limitní hodnoty koliformních bakterií, mohlo by dojít k ohrožení veřejného zdraví," uvedli hygienici.

Článek rozšiřujeme o zbylé kraje

Novinky
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů