Pátek, 19. dubna 2024

Radní Vysočiny se zatím nezabývali vlivem staveb na přírodu

Radní Vysočiny se zatím nezabývali vlivem staveb na přírodu

JIHLAVA -- Radní kraje se zatím nezabývali ani jednou z plánovaných staveb na Vysočině z hlediska jejího vlivu na životní prostředí. Vzali na vědomí, že úředníci za půl roku připomínkovali v rámci procesu EIA přes 50 staveb. Prvním případem, který se na stůl politikům asi dostane, bude nejspíše záměr rozšíření havarijní skládky v Pozďátkách na Třebíčsku, řekl dnes novinářům hejtman Miloš Vystrčil.

K nejproblematičtějším záměrům podle úředníků zatím patřily plány stavebních úprav stájí pro dojnice v Okříškách na Třebíčsku, výstavba závodu na balenou vodu v Opatově na Jihlavsku či rozšíření závodu Dřevozpracujícího družstva Lukavec, píše se ve zprávě úřadu, kterou projednala rada.

Zachování a zlepšování kvalitního životního prostředí patří k prioritám programového prohlášení rady kraje. Žádný záměr ani koncepce se podle úředníků neukázaly natolik regionálně významné, a ani neobsahovaly rozporná stanoviska, aby bylo zapotřebí předkládat je radě kraje k rozhodnutí o dalšímu postupu.

Média zatím nezaznamenala žádný větší odpor obyvatel či ekologů k záměrům investorů. Například společnost Agrofarm hodlá postavit pět odchoven a výkrmen prasat, další dvě chce vystavět společnost MAVET Hořovice, jednu Selma Jihlava a dvě výkrmny prasat a porodnu připravuje také SPV na Pelhřimovsku. V Ratibořicích na Třebíčsku chce kutnohorská TEVAM vybudovat zařízení na intenzivní chov drůbeže.

Ve 44 případech úředníci posuzovali územní plány obcí a ve čtyřech případech rovněž plány odpadového hospodářství.

Obyvatelé v kraji v posledních letech protestovali snad jen proti skladům vyhořelého jaderného paliva, výstavbě větrných elektráren či obaloven živičných směsí. Na Pelhřimovsku dokonce vybírají peníze pro vlastníka sousedních pozemků, který se s investorem soudí. Dlouhodobě nejsledovanějším případem je tak skládka nebezpečných odpadů v Pozďátkách, kterou v hledáčku pozornosti zvenčí udržuje hnutí Arnika.

Se záměry investorů v kraji se mohou zájemci seznámit na úřední desce kraje i v elektronické podobě.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů