Pátek, 29. března 2024

Rybníky v lesích lákají stovky lidí

Rybníky v lesích lákají stovky lidí

Hradec Králové - Na Hradecku se rybníky zakládaly už koncem 15. století, a tak je zdejší rybniční soustava starší než v jižních Čechách.

Akciová společnost Městské lesy Hradec Králové obhospodařuje 11 rybníků a dvě retenční nádrže - Cesta myslivců a Haltýře.

Ráj vodních radovánek

Technolog ing. Milan Zerzán uvedl, že v těchto dnech trpí lesy nedostatkem vody a jejich vodní plochy tak mají menší průtoky.

"Nacházíme se v oblasti, kde je srážkový deficit. Ročně zde spadne necelých 600 milimetrů srážek, což není mnoho. Na našich rybnících se to v létě projevuje sníženým průtokem a zvýšeným odparem vody."

Ryby v nádržích zatím potíže nemají, ani netrpí nedostatkem kyslíku.

"Ale máme zprávy, že pod naší rybniční soustavou odtéká do řeky méně vody," uvedl technolog Městských lesů. Připomněl, že ve vedrech se nyní stává stále více vyhledávaným místem loni vybudovaná retenční nádrž Cesta myslivců.

"Je to jedna z nejhezčích vodních ploch vůbec. Je zde kvalitní voda a lidé, kteří se tam chodí koupat, jsou tak právem nadšení."

Rybářské úlovky

Celkem 12 hektarů vodních ploch městských lesů je určeno pro lov ryb na udici. Jedná se o rybníky Biřička, Roudnička a Cikán. Také letos zde rybáři zaznamenali už spoustu úspěchů...

"Běžně byli uloveni kapři velcí přes padesát centimetrů, největší měl 78 centimetrů délky. Nebylo velkým problémem chytit téměř třičtvrtěmetrové amury a dravé ryby," řekl nám včera ing. Milan Zerzán.

Obnova dalších rybníků

Městské lesy připravují mimo jiné obnovu rybníka Roudnička. Je už zajištěna projektová dokumentace a bylo vydáno stavební povolení. Čeká se jen na to, jak dopadne žádost o státní dotaci. Mělo by také dojít k úpravě vodních poměrů rybníka Kříž, který by měl dostat i manipulovatelné hradidlo.

Město připravuje výstavbu nové retenční nádrže nad rybníkem Výskyt v lokalitě Olšina. Odbahnění by se měl dočkat rybník Biřička, kde je rovněž vypracován projekt. Počítá i s tím, že se koruna hráze zvýší o 60 centimetrů.

ZASLECHLI JSME VČERA U RYBNÍKA

"Vyhledávaným místem je v létě retenční nádrž Cesta myslivců. Má nádhernou vodu, je tu krásné prostředí a lidé, kteří se zde koupou, jsou nadšení," řekl technolog Městských lesů ing. Milan Zerzán.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů