Pátek, 29. března 2024

Evropská unie jen akceptovala náš návrh

Evropská unie jen akceptovala náš návrh
Stínového ministra životního prostředí za ODS a někdejšího ekologického vyjednávače s Evropskou unií Bedřicha Moldana překvapilo rozhodnutí vlády, aby stát zkoumal možnost prodloužit přechodné období na čistírny odpadních vod.
"Zaráží mě, že by se hospodářská situace naší země za čtyři roky, kdy se vyjednaly podmínky vstupu do unie, tak radikálně zhoršila, abychom na čistírny neměli. Pokud je ovšem vládní úvaha postavena na výsledcích realistické analýzy, pak se asi nedá nic dělat. Ať se tedy o nové přechodné období kabinet pokouší."

HN: Ministerstvo životního prostředí ovšem tvrdí, že by s penězi neměl být zásadní problém.
Pak nevidím žádný důvod jednat o novém přechodném období.

HN: Polsko, Slovensko i Maďarsko si ovšem u čistíren dojednaly přechodné období až do roku 2015. Nebylo by tedy lepší se s nimi srovnat?
My jsme ale v úplně jiné situaci. Naše startovací pozice byla nesrovnatelně lepší. Vždyť například pražská čistírna odpadních vod byla jedna z prvních z evropských velkoměst. Není proto vůbec překvapující, že jsme si mohli dovolit mít kratší přechodné období. A je samozřejmě smutné, pokud bychom měli vyjednávat dokonce o pozici, která by byla ještě dál za Polskem či Maďarskem. To nám nedává dobré vysvědčení. Odráží to ale prioritu této vlády.

HN: Hrálo při vyjednávání o přechodném období svou roli i to, že Česko leží uprostřed Evropy a mnohé řeky vytékají do okolních zemí?
Tuto odpovědnost jsme si také uvědomovali a pochopitelně to hrálo svou roli.

HN: Evropská unie tlačila na Českou, republiku, aby měla čistírny odpadních vod dříve než okolní státy?
Toto vyjednávání bylo vcelku hladké. Samozřejmě to nebyla procházka růžovou zahradou, obecně bylo v kapitole životního prostředí velmi mnoho jednání, která někdy byla velmi tvrdá, a museli jsme si spoustu věcí vysvětlovat. Ale nikdy to nebylo tak, že bychom se střetli a hádali se. Jeden čas jsme například měli problémy s pitnou vodou, ale nakonec se vysvětlilo, že kvalita pitné vody v Česku je nejméně tak dobrá, jako je průměr Evropské unie. Akorát jsme to nedokázali prezentovat.

HN: Takže to bylo tak, že Česko u čistíren odpadních vod samo navrhlo termín 2010 a Evropská komise ho akceptovala?
Ano. Byl jsem sice hlavním vyjednávačem za životní prostředí, ke všemu jsme ale měli své gestory a ti zase své experty, odpovědné lidi. Ministerstvo životního prostředí v tom ale bylo až sekundárně, v případě čistíren odpadních vod byli takovými experty lidé z Ministerstva zemědělství. Řídili jsme se právě jejich analýzami. Předkládali nám tlusté knihy, která čistírna se bude stavět, jak to je připravené a naplánované. Přechodné období jsme vyjednali podle toho, jaké představy mělo Ministerstvo zemědělství.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů