Čtvrtek, 25. dubna 2024

Česko žádá úlevu kvůli vodě

Česko žádá úlevu kvůli vodě
Úředníci ministerstev zemědělství a životního prostředí začali u Evropské komise sondovat, zda by Česku neprodloužila přechodné období pro stavbu čistíren odpadních vod. Podle dřívějších dohod s Bruselem musí mít všechny obce nad dva tisíce obyvatel koncem roku 2010 čistírnu podle evropských norem. Vláda teď prověřuje, zda je možné termín posunout o pět deset let. Zjistila, že s přípravou čistíren výrazně zaostává asi 200 obcí, jimž - ale i státu - hrozí pokuty.

Komise je zatím proti
"Zatím máme odezvu, že Evropská komise nevidí důvod k prodloužení přechodného období," řekl náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný. Dodal však, že jednání ještě nekončí, vláda čeká jeho výsledek v září.
Před vstupem do EU Česko samo navrhlo, že čistírny zvládne postavit do roku 2010. Okolní státy - Slovensko, Maďarsko i Polsko - si vyjednaly přechodné období o pět let delší. Proč tedy už vláda nevěří, že dojednaný termín stihne?
Podle ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL) navrhl jednání s Evropskou komisí o čistírnách vod premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Důvodem je obava, aby stát a obce měly na čistírny dost peněz. Podle posledních odhadů je zapotřebí v následujících pěti letech investovat ještě 61,2 miliardy korun.
"Mnoho obcí navíc ještě nezačalo s přípravami," dodal Ambrozek. Ministerstva zemědělství a životního prostředí mají do podzimu sestavit jejich kompletní seznam.
Jistě na něm bude i severočeská Raspenava, jejíž představitelé tvrdí, že obec nestihne postavit kanalizaci ani čistírnu, protože nemá potřebných sto miliónů. "Pokud na to nedá peníze stát nebo unie, není to v našich silách," říká místostarosta Raspenavy Jiří Štibřík. Bezmála třítisícová obec je dlouhá asi devět kilometrů, náklady na kanalizaci a čistírnu jsou proto tak vysoké.
Raspenava hospodaří s asi 22 milióny ročně, zhruba třetinu spolknou mzdy městských úředníků. Obec splácí dva milióny za stavbu nových domů, oprava koupaliště stála tři milióny, veřejné osvětlení 900 tisíc, nejnutnější opravy silnic asi 400 tisíc korun.

Pokuta pro stát i obce
Ačkoli by se mohlo zdát, že na čistírny je do roku 2010 ještě dost času, opak je pravdou. Příprava a stavba trvá tři, spíše čtyři roky.
I Nejvyšší kontrolní úřad před dvěma lety varoval, že Česko nemusí termín - konec roku 2010 - stihnout. Ministr Ambrozek ale považuje za nereálné, aby unie prodloužení přechodného období povolila. Pochybuje o tom i generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti Miroslav Harciník. "Dosavadní výměny názorů a diskuse ukazují, že tak zásadní změna by nejspíš musela být spojena s ratifikačním procesem ve všech členských státech. Mohly by vzniknout i problémy s již nastaveným mechanismem financování z Evropské unie," soudí Harciník.
Unie na stavbu čistíren přispívá každoročně miliardami korun.
Pokud by stát nestihl svůj závazek splnit, hrozí mu vysoké pokuty od Evropského soudního dvora. Pod podobnou hrozbou jsou ovšem také obce: stát může po radnicích podle novely vodního zákona vymáhat až milión korun, pokud čistírnu nepostaví včas.
"Je to motivace i určitá pojistka," obhajoval už dříve nový paragraf náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný, který už několik let patří mezi optimisty: termín roku 2010 není podle něj nereálné splnit. Také proto, že se finanční pomoc Evropské unie v následujících letech výrazně zvýší. Na ekologii mají přijít další desítky miliard korun.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů