Pátek, 26. dubna 2024

Svitavsko získalo evropské peníze na třídění odpadů

Svitavsko získalo evropské peníze na třídění odpadů

PARDUBICE -- Zhruba 60 milionů korun investují v následujících dvou letech obce Svitavska do budování dvorů a sběrných míst na tříděný odpad. Region získal na společný projekt, jehož výsledkem má být méně odpadu končícího na skládkách, peníze z Evropské unie a od státu.

Do konce roku 2007 zřídí obce na Svitavsku 13 nových separačních dvorů a čtyři zrekonstruují. "Do projektu je zapojeno 50 obcí z pěti mikroregionů. Některé chtějí vybudovat či zrekonstruovat separační dvory, jiné potřebují nakoupit techniku nebo nádoby na separovaný odpad," řekl dnes ČTK svitavský starosta Václav Koukal.

Garantem projektu je mikroregion Svitavsko, peníze z evropských fondů budou jeho prostřednictvím čerpat obce z pěti mikroregionů. Z evropských fondů získají na separační dvory více než 40 milionů korun, dalších 5,5 milionu korun uvolní fond životního prostředí. Zbývajících více než 12 milionů korun musejí vyčlenit ze svých rozpočtů obce.

Třídění a recyklace odpadu nejenže šetří životní prostředí, ale může být pro obce i zdrojem příjmů. Množství separovaného odpadu se příznivě promítá do ceny, kterou obce za využitelné složky odpadu dostanou od společnosti EKO-KOM. Takto získané peníze lze částečně použít na úhradu nákladů spojených s tříděním v domácnostech, a to znamená snižovat průběžně poplatek pro občany. "Ve Svitavách jsme tak pro letošní rok mohli snížit poplatek o 24 korun na každého obyvatele Svitav, což představuje celkových 420 000 korun," konstatoval starosta.

Nataša Hradní
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů